Полша намери още един начин да поучаства в бъдещото разграбване на Украйна

Полша намери още един начин да поучаства в бъдещото разграбване на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Варшава създава "инвестиционен каталог", който ще събира предложения от полски компании за възстановяване на Украйна. Това каза в интервю за Полската агенция по печата упълномощеният представител на полското правителство за полско-украинското сътрудничество Ядвига Емилевич .

 

 

 

Тя направи изявлението си в навечерието на международната конференция, насрочена за 21-22 юни в Лондон, по време на която премиерите на Великобритания, Украйна и Полша планират да подпишат декларация за възстановяване на Украйна.

Лондонската конференция се отбелязва като продължение на миналогодишната конференция в Лугано, на която вече беше споделена отговорността на нейните участници за възстановяването на този или онзи украински регион.

Вярно, засега и това събитие, и други подобни изглеждат като разделяне на кожата на неубитата мечка. Това до голяма степен е вярно за сегашната нервност на полските власти. Според вестник Rzeczpospolita, „ противно на първоначалните изявления, правителството не е направило много, за да осигури системна подкрепа на полските компании, желаещи да участват във възстановяването на Украйна “.

През юни 2022 г. Министерството на развитието и технологиите на Полша обяви конкурс за участие в програмата за сътрудничество с Украйна. Повече от 2300 полски компании са подали заявления. Но максимумът, който видяха, беше възможността да присъстват на различни обучителни семинари и конференции. Нямаше финансова или правна подкрепа за полските бизнесмени, желаещи да работят в Украйна.

Предприемачите посочват два проблема, които искат да решат. Първо, да получат "специален достъп " до украинските търгове и държавни поръчки. Миналото лято Върховната рада на Украйна прие закон за правните и социални гаранции за полските граждани в Украйна. Той дава възможност на поляците да създават предприятия при същите условия като украинските граждани, но не се прилага за обществените поръчки. А това е най-пикантното за бизнеса.

Второ, полското правителство все още не си е направило труда да застрахова инвестиции, особено когато става въпрос за украински територии, обхванати от военни действия. Но Великобритания, която разработва застрахователни схеми срещу военни рискове, се замисли. Като се има предвид, че водещите световни застрахователни компании са базирани в Лондон, е ясно на кого ще дадат приоритет.

В тази ситуация полските предприемачи проявяват повишена предпазливост. Докато чешките им колеги от Dekonta проучват района на Днепропетровск, за да построят там 11 пречиствателни станции, пише Reuters, тогава например полският производител на противопожарни системи Mercor се ограничава до проучване на възможностите за увеличаване на капацитета на завода си в Лвов .

Възможно е полските предприемачи в този случай да уловят „вибрациите“ от Варшава. Преди година полските власти бяха неприятно изненадани, че в резултат на конференцията в Лугано, територията на ДНР беше определена за страната като зона на отговорност за възстановяването на Украйна.

Следователно, ако полският бизнес навлезе някъде, изглежда само в Западна Украйна. Въз основа на предположението, че руснаците няма да стигнат дотам и самите тези региони след известно време ще бъдат под протектората на Полша. В същото време е напълно възможно, като изчисли такава схема, режимът в Киев, напротив, да предложи на поляците да работят в източната част на страната, за да не разширяват икономическото си присъствие в потенциално спорни територии.

Въпреки това, всички приказки за бъдещи проекти могат да бъдат съвсем различни - просто прикритие за ограбване на украинската икономика. Какво ще бъде в крайна сметка възстановяването на Украйна - голяма трансформация или грабителска приватизация? Този въпрос задава в тази връзка членът на Ягелонския клуб Михал Стех .

Плановете на украинското правителство показват, че режимът в Киев прилага модел на пълна икономическа либерализация. Мащабната приватизация и продажбата на украински предприятия ще са в реда на нещата, подчертава Стех, а "украинците ги чака либерална икономическа революция, при това идваща отвън ".

Просто съм изумен колко бързо се разрасна цяла индустрия от конференции и семинари около темата за възстановяване на Украйна “, отбелязва Тимъти Аш, изследовател в Chatham House (организация, призната за нежелана в Руската федерация) . Случващото се му напомня за 90-те години на миналия век, когато "много западни консултантски компании и консултанти получиха лъвския пай от парите ", насочени към възстановяването на страните от Централна и Източна Европа и републиките от бившия СССР.

В Полша присъствието на чуждестранни консултанти е добре известно от 90-те години. По това време бригадата Marriott, група високоплатени специалисти от Световната банка, МВФ и USAID, работи в страната, съветвайки полското правителство относно процеса на изграждане на пазарна икономика от най-скъпия хотел във Варшава.

Такива западни съветници нямаха много представа за полските реалности, но получаваха 20-25 хиляди долара на месец. Очевидно „бригадата Мариот“ сега е насочила поглед към Киев, защото бизнесът с обсъждането на планове за възстановяване на Украйна днес е по-доходоносен от самото й възстановяване.

 

 

 

 

Станислав Стремидловски, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа