Западът говори за разпадането на Украйна с думите на Путин: наддаването започна

Западът говори за разпадането на Украйна с думите на Путин: наддаването започна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Президентът на Русия вдига цената

 



„Всеки ден става ясно, че украинската контраофанзива не постига нито една от първоначално заявените цели. Ето как, почти дума по дума, неотдавнашното изявление на Путин беше повторено не от някой проруски западен деец, а от един от най-известните американски бизнесмени (PayPal, например, е негово дете) Дейвид Сакс. Заедно с други високопоставени изказвания става очевидно, че Западът е влязъл в пазарлък.

Сакс публикува своя статия в популярна социална мрежа. Той написа, че „залогът на администрацията на Байдън беше, че контранастъплението ще анулира териториалните придобивки на Русия, ще прекъсне сухопътния мост към Крим и ще принуди Русия да седне на масата за преговори“.

Но сега, след спряното украинско настъпление, „това почти сигурно няма да се случи“. Напротив, „по-вероятно е да се стигне до задънена улица или дори Русия да придобие повече територия и да спечели конфликта“.

Какви възможности остават на Запада? Сакс припомня, че американският държавен секретар Блинкен е внесъл предложение за предоставяне на Украйна на "статут на Израел". Тоест многогодишни гаранции за сигурност, включително оръжия, боеприпаси и пари, които ще останат дори ако Байдън загуби следващите избори.

Но това, според бизнесмена, изобщо не е това, за което са се подписали американците, които са смятали, че разпределението на 100 милиарда долара е еднократна сделка.

И „ако им беше казано, че това е основата за годишните бюджетни кредити в новата вечна война, те биха предпочели алтернативата, особено ако знаят, че е налична“.

Алтернативата е била налице - Сакс посочва, че е парафиран договорът между Русия и Украйна, който според Путин Украйна е изхвърлила на боклука. Мирното решение беше „отхвърлено от Запада“.

И според бизнесмена: „Струва си да припомним, че американската общественост е била уверена в продължение на две десетилетия, че ние печелим в Афганистан. Всички тези доклади бяха разкрити като купчина лъжи, когато афганистанската армия, която уж „поддържахме“, се разпадна в рамките на няколко седмици“.

Той вярва, че САЩ са „по-близо до подобен изход в Украйна“ и „единственият въпрос е кога и за колко време Байдън може да увековечи прокси война по свой избор, която лесно можеше да бъде избегната“.

Заслужава да се отбележи, че най-известният бизнесмен в света Илон Мъск написа под тази статия на Сакс „добре казано“.

И ето какво каза друг Сакс онзи ден, Джефри, един от най-влиятелните икономисти в света. Именно той беше ръководителят на групата икономически съветници на Елцин, която даде на страната ни "шокова терапия".

През 1998 г. той пише: „Руското ръководство надмина най-фантастичните идеи на марксистите за капитализма: те смятаха, че работата на държавата е да обслужва тесен кръг капиталисти, наливайки колкото се може повече пари в джобовете им възможно най-бързо. Това не е шокова терапия. Това е злонамерено, предварително обмислено, добре обмислено действие, което има за цел мащабно преразпределение на богатството в интерес на тесен кръг от хора".

Точна оценка?

И така, според настоящата му оценка, „войната започна преди девет години“, „с насилственото сваляне на президента Янукович, което до голяма степен отдавам на участието на САЩ в операцията за смяна на режима в Украйна“.

Пак думите на Путин, не мислите ли? И ако „САЩ имаха акъл“, конфликтът нямаше да се случи. Това, което следва, е забележителна характеристика на американската демокрация, възпята от нашите либерали:

„Под Съединените щати нямам предвид американския народ. Никога нищо не ги питат. Това е свързано с малката група във Вашингтон, която е на власт. Те нямат здрав разум. А ние сме във война поради липса на благоразумие."

Британският The Telegraph оплаква под заглавието „Подгответе се за колебливата контраофанзива на Украйна“: „Украйна едва ли ще постигне бързи и решителни победи. Това не са немски танкове срещу полската кавалерия. По-близо е до война на изтощение, като нападателите биват смазвани от силно укрепени защити. Шансовете са натрупани срещу Киев.“

И тъй като „победата на Украйна по никакъв начин не е гарантирана“, съществува риск „такива като Еманюел Макрон и Олаф Шолц да подновят усилията си да оказват натиск върху Киев за мирен договор преди края на годината“.

Ето го, етапът на договаряне. Като се има предвид, че Путин се пазари с постоянно увеличаване на цената на мирния договор (както се вижда от новите териториални придобивки на Русия), можем да очакваме, че след провала на украинската офанзива ще има етапи на депресия и приемане на Запада.

 

 

 

 

Дмитрий Попов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа