Германският таблоид Bild ще замени редакторски длъжности с ИИ

Германският таблоид Bild ще замени редакторски длъжности с ИИ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2023
  • Share:

Германският таблоид Bild, най-продаваният вестник в Европа, планира да замени редица редакторски длъжности с изкуствен интелект като част от програма за съкращаване на разходите на стойност 100 милиона евро, бе съобщено на персонала в имейл. Вестникът също така реорганизира регионалния си вестникарски бизнес, което се очаква да доведе до стотици съкращения. Билд каза, че ще се стреми да избегне принудителните съкращения, когато е възможно, но иска да намали редакционната ведомост с около 200 работни места, като вестникът също така трябва да намали броя на регионалните издания от 18 на 12.
„Вестникът за съжаление ще се раздели с колеги, които имат задачи, които в дигиталния свят се изпълняват от ИИ и/или автоматизирани процеси", информира неговият собственик, най-големият медиен издател в Европа, Axel Springer SE, в имейл до персонала. В него се казва, че „ролите на редактори, персонал за печатна продукция, подредактори, коректори и редактори на снимки вече няма да съществуват както днес". Имейлът е цитиран от конкурентния вестник Frankfurter Allgemeine (FAZ).
Съобщението следва информация през февруари от главния изпълнителен директор Матиас Дьопфнер, че „издателят ще бъде чисто цифрова медийна компания. ИИ инструменти като ChatGPT могат да направят независимата журналистика по-добра от всякога – или да я заменят. Изкуственият интелект скоро ще бъде по-добър от хората журналисти в обобщаването на информация и само издателите, които създават най-доброто оригинално съдържание – като разследваща журналистика и оригинални коментари – ще оцелеят".
Bild няма непосредствена оценка за броя на работните места, които могат да бъдат загубени от ИИ.
Springer не е първият издател на новини, който обръща внимание на изкуствения интелект. Тази година BuzzFeed обяви, че има за цел да използва ИИ за „подобряване" на съдържание и онлайн викторини, докато DИИly Mirror и DИИly Express в Обединеното кралство също проучват използването на изкуствен интелект.
ИИ инструменти като ChatGPT могат да генерират изключително сложен текст от прости потребителски указания, създавайки всичко от есета и кандидатури за работа до стихотворения и художествени произведения, но отговорите му понякога са неточни или дори измислени. Men's Journal и технологичният уебсайт Cnet също използват ИИ за генериране на статии, по-късно сканирани за точност от човешки редактори – въпреки че Cnet призна през януари, че проектът има ограничения след съобщения, че повече от половината статии трябва да бъдат коригирани.
Асоциацията на германските журналисти (DJV) разкритикува плановете на Springer, предупреждавайки „Съкращаването на работни места в Bild ще убие дойната крава на групата. Този ход е не само антисоциален спрямо служителите, но и изключително глупав от икономическа гледна точка".

Станете почитател на Класа