Настъплението на ВСУ и особената роля на Лукашенко. На какво да се обърне внимание

Настъплението на ВСУ и особената роля на Лукашенко. На какво да се обърне внимание
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.06.2023
  • Share:

Цяла поредица от изявления на президента на Беларус относно настъплението на въоръжените сили на Украйна, съвсем вероятно, е насочена специално към украинската публика. Каква специална роля пое Лукашенко? Търсихме отговора в ефира на предаването "Цариград. Главно".

 

 

 

В скорошно интервю, дадено за телевизионния канал Русия-1, Александър Лукашенко разкри някои подробности от т. нар. „контранастъпление“ на Украйна.

Той посочи и загубите на противника. Според него през първите няколко дни загубите от страна на украинците възлизат на около 40 000 убити и над 100 000 ранени.

"И Брадли горят, и Леопарди горят... Точно както в съветско време, танкове... И какво е учудващо: руснаците са се научили да се бият, повярвайте ми", заяви той.

"Контраофанзива. Има юмрук от около 30-50 танка. Хората идват с хиляди. И те дори не достигат предната линия на руснаците! Русия се научи да воюва", продължи беларуският лидер.

"Седят отбранителни линии, минни полета, тайници с ПТУР. И поразяват тази бронирана техника с пряк огън! Имаше каша. До 50 танка в една битка! Над 120 бойни машини на пехотата! Това беше първият опит за контранастъпление", каза Лукашенко.

Той подчерта, че руснаците "впрягат бавно, но след това вървят бързо". Според Лукашенко Русия най-после се е мобилизирала и сега „воюва по всички правила“.

В началото настъплението на въоръжените сили на Украйна вървяха главно в Ореховското направление. Но след това боевете се преместиха в района на така наречения Времевски подстъп.

Според водещия на „Първи руски“ Никита Комаров, въпреки яростните опити на Въоръжените сили на Украйна да отрежат Времевския подстъп, нашите бойци не им позволяват да направят това. Боевете, както той каза, дори не са на първата линия на отбраната, "линията Суровикин", а на преден план.

"Тоест селата сменят ръцете си, но това е умна, активна защита, която включва пускане на врага в населени места и откриване на огън по него от всякакви средства за потискане и унищожаване", каза коментаторът.

"След това врагът се оттегля - и нашите отиват там, за да извършат удар. Тази игра на "шах" продължава от няколко дни", отбеляза той.

Ако по-рано украинската страна се хвалеше, че е успяла да „освободи“ и поеме контрола върху някаква територия, то последните доклади на представителя на въоръжените сили на Украйна Анна Маляр по-скоро показват, че няма от какво да се радват особено. Въоръжените сили на Украйна, дори и на първата линия не могат да постигнат никакъв успех.

Водещият обсъди темата за украинската "контраофанзива" с политолога, декан на Факултета по медийни комуникации на Московския държавен институт по кинематография Юрий Кот в предаването "Цариград. Главно".

Скритият смисъл на изявлението на Лукашенко

Никита Комаров: - Юрий, приветствам Ви! Много ярко изказване на Александър Григориевич Лукашенко. Четиридесет хиляди души. Въпреки че Министерството на отбраната ни обяви 7,5 хил. Как ще коментирате това?

Юрий Кот: - Слушайте, добре, Александър Григориевич си е такъв човек. В много отношения импулсивен, много емоционален. И понякога е източник на много интересна и важна информация, която може да се възприеме като истина или като намек.

Струва ми се, че в тази ситуация това е по-скоро намек, който по никакъв начин не контрастира и не противоречи на изявлението на руския президент Владимир Путин. И тук е разговор за това до какво може да доведе всичко това.

Два очевидни ярки „ястреба” в нашата политика са заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев и Александър Лукашенко. И ми се струва, че понякога дори се надпреварват кой е "ястребът".

- Тоест, вие разглеждате Александър Григориевич именно като вътрешнополитически играч?

– Не точно вътрешнополитически. Въпреки че е само тази реторика, тя е по-скоро ориентирана навън, а не навътре. Разбира се, сред хората, живеещи както в Русия, така и в Беларус, какво да крия, има много симпатии към тази конкретна позиция. И хората искат да видят не само твърди изявления, но и действия срещу нашите врагове.

"Какви партньори или съседи са ни те? Това са врагове, които от своя страна ни обявиха за врагове и си поставиха за цел да унищожат нашата Родина. И ни превръщат в биоотпадък, който да се използва по предназначение, както искат."

- Да се унищожи цивилизацията, което също е важно.

- Разбира се! Да разкъсат земята ни, да вземат нашите ресурси. А децата за органи...не преувеличавам между другото. Казвам го така, както е наистина.

Какво се случва днес с руската земя и с тази част от руския народ в историческата Малорусия, Новорусия , която се нарича Украйна.

Западняците всъщност са пленили милиони руснаци и правят каквото си искат с тях. На първо място, като истински фашисти те извличат ресурси от хора - органи.

Ако Адолф Хитлер имаше способността да трансплантира органи, тогава нямаше да има концентрационни лагери и газови камери, повярвайте ми. Щяха да трансплантират всичко в себе си, каквото беше възможно.

А кръвопреливането от деца со просто бебешки приказки в сравнение с това, което се случва на територията на Украйна. Или с това, което направиха американците и всички останали в същата тази Югославия, когато я разрушиха.

Те умишлено навлизат в нашите земи, за да използват нас, руския народ, носителите на бялата раса, като своеобразен контейнер за удължаване на живота им. Това е всичко. И да използват нашите ресурси, за да си осигурят добре нахранен, доволен и дебел живот.

Само помислете за това: те говореха за нещастния африкански народ, за хората, които умират от глад, че сделката за зърно е много необходима. Че без това зърно бедните хора ще загинат. И щом Русия даде коридор за това зърно, то къде отиде?

- Осемдесет процента към Европа.

- За дебелите испански прасета. В буквалния смисъл, испански прасета, така че да се угояват, а след това испанците и другите европейци ядоха мазнините от тези прасета. А африканците - да, искаха да плюят африканците!

- Това, което казахте за трансплантацията на органи, може да се стори на някого много радикално твърдение. Но е така. Спомням си, че през 2014 г. много медии, включително и нашите, се смееха, че украинците са изкопали Черно море. Гледаха го като руската пропаганда. И тогава моят приятел дойде в района на Херсон и видя учебниците. Там наистина го пише. Че древните укри са изкопали Черно море!..

Лукашенко призова украинците

- Исках да попитам за Лукашенко. До 2020 г. Лукашенко беше най-популярният политик в Украйна: 75-80 процента одобрение. И не само на територията на Новорусия, но и в западните райони бяха 30-40 процента. Може би това е игра на политически технологии? И Лукашенко се обръща и към украинската публика?

- Фактът, че той е разпознаваем от украинската публика, е разбираем. Но фактът, че рейтингът му днес е далеч от този, който беше преди няколко години, също е верен.

- Днес, да.

– Разбира се, има определен вид настроения в посока на украинците, които гледат зеленото си недоразумение. Той тича насам-натам, едва се побира в каска вместо в бронежилетка. От друга страна гледат Лукашенко. Който наистина взе пушката в ръце и защити независимостта на страната си.

- За разлика от бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

- Да , можеш да го харесваш или да не го харесваш хиляда и петдесет пъти, но това беше просто достойна постъпка. Действия на държавник. Човек, който служи вярно на народа си. И това, знаете ли, е такъв контраст.

„Слугата на народа“, президентът на Украйна Владимир Зеленски, всъщност използва всички хора като крепостни селяни.

Ситуацията, когато великорусите и белорусите се обединиха в желанието си да излекуват малорусите, е много важен момент. Струва ми се, че в този смисъл ние, лекувайки нашите братя, малорусите, в същото време ще започнем да се лекуваме от страха да бъдем руснаци.

Най-важното нещо за нас, руснаците, е нашето обединение. Да се обединим, за да съществуваме на тази планета в бъдеще.

Защото ако не, тогава ще стане както в онази приказка за снопа с пръчките. Когато бащата казва на синовете си, че един по един просто ще ги разбият, ще ги смажат.

Днес те се справиха с Украйна, както им се струва. Въпреки че мисля, че повече от веднъж в историята на Малорусия е показала, че е в състояние да се преражда като феникс. Възкръсни, както Христос ни показа.

Основното нещо е да се покаете и да повярвате. Вярвайте и правете добро. И най-важното - любов. Не омразата, която днес напълно е завладяла Украйна, а любовта. Това е единственото нещо, което може да ни измъкне от тази помийна яма.

Преди известно време бях в Беларус, разговарях с местни момчета. И бях ужасен колко добродушни са те, без да осъзнават, че по принцип желанието им да изоставят руската си природа е пътят към същото място, където отиде Украйна. Желанието им да се разделят...

От Брест до Владивосток

Но съществува ли все още? Защото, когато посещавам Беларус, тогава, разбира се, понякога срещате такива настроения. Но аз не забелязах особено идеи за литвинизъм в Беларус, в лошия смисъл на думата.

- Ами, виждате ли ... Говорих с говорители. С хора, които имат право да говорят по телевизията. Те попитаха: "Какво да правя?" Казах: "Помнете, че сте руснаци!"

- "Не не!" – заговориха почти всички като един. „Не, ние сме беларуси!

Казвам: "Вие какво, значи не си руснаци?" - "Не, ние все още сме беларуси." "Но чакайте, момчета! Вие сте руски народ! Вие сте част от единния руски народ." И трябваше, за съжаление, да ги убедя ...

Както можете да си представите, не успях наистина да ги убедя. Защото вече е непробиваема история. Това е много опасна посока, през която беларусите все още трябва да преминат и да осъзнаят, че те, като част от руския народ, имат исторически шанс не само да съществуват в бъдеще, но и да процъфтяват.

Ако се опитат да изградят собствено аз, идентичност, така наречената „независимост“, тогава ще свърши така, както свърши в Украйна. Кръвопролитие, пълно поробване и абсолютно унищожение на хората по тази земя от Запада.

- Несъмнено. Освен това има исторически пример, много добър. Това е 17-18 век, когато Жечпосполита почти напълно унищожи беларусите. И още малко, още няколко десетилетия, и те можеха да спрат да съществуват напълно. Полонизацията и католицизацията вече бяха в разгара си ...

И едва в края на 18 век, с присъединяването към Руската империя, всички тези процеси спряха. Мисля, че Лукашенко трябва още веднъж да напомни на хората, които не мислят така, както вие казвате, че беларусинът е руснак със знак за качество. А нашето отечество е от Брест до Владивосток. Благодаря Ви много!

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа