САЩ санкционираха кмета на македонския град Струга за корупция

САЩ санкционираха кмета на македонския град Струга за корупция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.06.2023
  • Share:

САЩ санкционираха за корупция кмета на град Струга в Северна Македония Рамиз Мерко. Градоначалникът и семейството му получиха забрана да влизат на американска територия, съобщи Държавният департамент във вторник вечерта.

 

 

 

Мерко е уличен в „участие в значителна корупция“. Според американските власти като кмет на Струга той е „присвоил публични средства и се е намесвал в съдебни и други обществени процеси, накърнявайки доверието на обществото в демократичните институции и държавните служители в Северна Македония.“

Целта на санкциите е да „изпратят послание, че Съединените щати стоят заедно със Северна Македония насърчаване на стабилността чрез укрепване на демократичните институции и справяне с дефицитите във върховенството на закона.“

Мерко е санкциониран по Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент. Той предвижда забрана за влизане на територията на САЩ на санкционирания и семейството му – в случая на Мерко това са съпругата му и трите му пълнолетни деца.

В България по същия механизъм са санкционирани съдията Андон Миталов, както и трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

66-годишният Рамиз Мерко е кмет на Струга за трети мандат. Той е член на Демократичният съюз за интеграция – партията на етническите албанци в Северна Македония.

Той е бил депутат в парламента на Северна Македония между 2013 и 2014 г. пише в официалната му биография на сайта на Община Струга. За няколко месеца през 2017 г. Мерко е бил министър, отговарящ за привличането на чуждестранни инвестиции.

Мерко е подозиран за участие в корупция през годините. В началото на 2023 г. Алиансът за албанците, дясноцентристка политическа партия, съобщи, че синът на Мерко притежава луксозен автомобил, който струва около 100 000 долара, и попита как може да си го позволи.

Мерко е поредният чуждестранен държавен служител, санкциониран от администрацията на президента Джо Байдън за корупция. При встъпването си в длъжност през 2021 г. той каза, ще заеме по-твърда позиция по отношение на борбата с корупцията като част от политика за подпомагане на укрепването на демокрацията по света.

Кметът на Струга не е първият санкциониран политик от Северна Македония през последните години. Бившият премиер Никола Груевски, който е осъден за корупция, но се укрива в Унгария, беше санкциониран през 2022 г.

Станете почитател на Класа