WSJ: Разследването относно саботажа на „Северен поток“ ще усложни отношенията в НАТО

WSJ: Разследването относно саботажа на „Северен поток“ ще усложни отношенията в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

По-нататъшното разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" може да засили напрежението в НАТО и допълнително да усложни отношенията между Германия и Полша, пише в свои материал изданието The Wall Street Journal.

Германски и полски служители заявиха, че полското правителство е държано в неведение относно разследването на яхтата Andromeda, за която се твърди, че е била използвана за доставяне на експлозиви до тръбопроводите.

"Много необичайна ситуация за две страни от ЕС, които имат общи правни инструменти за трансгранични разследвания, отбелязва вестникът. След това полските власти поискаха от Федерална република Германия да предостави повече информация. След това, в средата на май, страните проведоха, както я нарече представител на полското министерство на правосъдието, работна среща“.

Още новини от Украйна

Според вестника за яхтата се заговорило за първи път през октомври 2022 г. по сигнал на западното разузнаване. Информацията за кораба идва от неназовано лице в Украйна, което събира данни от името на малка европейска държава. Оттогава официални лица в Европа се чудят защо по-големите сили, с огромен разузнавателен капацитет и персонал в Украйна, не са открили сами или не са предупредили другите, ако са знаели. Разследването може да увеличи напрежението в НАТО. което допълнително ще усложни отношенията между Германия и Полша“.

На 8 февруари Сиймор Херш, американски публицист, специализиран в разследващата журналистика, в своя статия, цитирайки източник, заяви, че взривни устройства под руски газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Херш решението за провеждане на операцията уж е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, занимаваща се с въпросите на националната сигурност. Белият дом категорично отрече подобна информация. По-късно в американските и германските медии се появиха статии за "проукраинска група", предполагаемо замесена в атентатите. В същото време никога не се споменаваше за връзка с официален Киев.

Според списание Der Spiegel, германските следователи и Федералната разузнавателна служба получават все повече информация, която сочи за възможна украинска следа в случая на експлозии на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Едно възможно доказателство е имейл, изпратен за резервация на яхтата Andromeda. Метаданните на това писмо "водят до Украйна", посочва списанието.

Der Spiegel също припомни за компания, регистрирана в Полша, която е резервирала яхтата. Въпросната фирма е собственост на неназовани украинци. Изданието уточнява, че разследването разполага с копие от документите, които са използвани при резервацията. Снимката върху тях "води към украински акаунт в социалните мрежи", отбелязва изданието.

Станете почитател на Класа