Канада ще обучава украински пилоти

Канада ще обучава украински пилоти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Канадските власти решиха да подкрепят усилията на западните страни за организиране на обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16. „Канада ще допринесе за многонационални усилия за обучение на пилоти и поддръжка и подкрепа на украинските F-16“, се казва в изявление на пресслужбата на канадския премиер Джъстин Трюдо след необявената му визита в Киев.

 

 

 

Отава ще достави на Киев 288 ракети въздух-въздух AIM-7 и 10 000 105-милиметрови снаряда за оръдия западно производство, а през следващите седмици ще прехвърли втора партида от 122 бронирани машини, произведени от канадската компания Roshel, чиито доставки бяха обявени още през януари. Към момента, както се уточнява в документа, в Украйна са доставени 78 такива бронирани машини.

По време на необявено посещение в Киев Трюдо заяви, че Канада ще вземе участие в многостранна програма за обучение на украински пилоти. Отава ще предостави на Киев пакет от военна помощ на стойност 373 млн. USD.

На 21 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви на пресконференция след срещата на G7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти да летят на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. В същото време помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще обсъди със съмишленици през следващите месеци кои държави ще прехвърлят самолети F-16 на Киев.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи на 25 май, че Дания и Холандия ще ръководят европейска коалиция за обучение на украински пилоти да използват F-16. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че въпросът за доставките на F-16 е бил обсъден на 1 юни в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Съветникът на министъра на отбраната на Украйна Юрий Сак отбеляза, че Киев очаква да получи от западните страни от 40 до 50 изтребителя F-16.

Станете почитател на Класа