Русия удари с ракети и дронове Одеса и Полтавска област

Русия удари с ракети и дронове Одеса и Полтавска област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Русия нанесе удари с ракети и дронове вчера по мишени в различни части на Украйна, в резултат на което загинаха трима цивилни в черноморския град Одеса и беше поразено военно летище в Полтавска област, Централна Украйна, съобщиха властите в Киев, цитирани от Ройтерс.



Атаките, които по данни на властите са отнели също живота на 29-годишен човек в североизточната Харковска област, са поредните от серия нощни удари, които Русия засили във връзка с контраофанзивата на Киев.

Според украинските военновъздушни сили при нападенията са били изстреляни осем ракети с наземно базиране и са използвани 35 дрона камикадзе. Системите за противовъздушна отбрана са успели да свалят 20 дрона и две крилати ракети.

"В резултат на въздушните боеве, отломки от един от дроновете са паднали върху многоетажна жилищна сграда и са поразили апартамент на висок етаж, в който е избухнал пожар", съобщи говорителката на южното военно командване Наталия Гумекюк за атаката срещу Одеса.

Разпространено от военните видео показа как пожарникари се борят с пламъците в 10-етажен блок в жилищен район на града.

Фотограф на Ройтерс каза, че с настъпването на деня близо до поразената сграда и до детска площадка е видял кратер с диаметър от няколко метра.

Освен загиналите има и 27 ранени, включително три деца, съобщиха службите за спешна помощ.

Русия е изпратила дронове и е обстрелвала с балистични и крилати ракети също обекти в Полтавска област, "нанасяйки известни поражения на инфраструктура и оборудване" на военното летище Миргород, каза областният управител.

Десет дрона са атакували два района в Харковска област, която граничи с Русия и е близо до фронтовата линия. При нападението е бил ранен 39-годишен мъж, има и един загинал, каза Олег Синегубов.

Украинските сили са свалили също два дрона над Днепропетровска област, където не са нанесени щети, съобщи управителят на областта Сергей Лисак.

Станете почитател на Класа