Последното обвинение на Тръмп: какво означава и какво следва?

Последното обвинение на Тръмп: какво означава и какво следва?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Доналд Тръмп е обвинен в незаконно съхраняване на секретни правителствени документи след напускане на поста през 2021 г. Какво се случва след това и какво означават обвиненията за бившия президент и предизборната му кампания за 2024 г.?
Тръмп е обвинен по 37 криминални точки, включително неправилно боравене с класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието, според обвинителен акт, разпечатан в петък следобед. Той обяви, че е невинен в четвъртък вечерта.
Според обвинителния акт Тръмп е съхранявал класифицирани документи в "бална зала, баня и душ, офис пространство, спалня и складово помещение" в своя курорт Мар-а-Лаго във Флорида. Освен това Тръмп е наредил на Уолт Наута, неговия камериер и помощник, „умишлено да премести кутии с записи, за да ги прикрие от адвоката на Тръмп, ФБР и голямото жури". Наута също е изправена пред обвинение в заговор за възпрепятстване на правосъдието, се казва в обвинителния акт.
През януари 2022 г. Тръмп се съгласи да върне 15 кутии с документи на Националната администрация за архиви и записи на САЩ и служителите откриха в тях повече от 700 страници със записи, маркирани като класифицирани. През август миналата година ФБР извърши претърсване на дома на Тръмп в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, и иззе още около 13 000 записа, около 100 от които бяха маркирани като класифицирани, включително някои, обозначени като строго секретни.
Най-тежкото обвинение е повдигнато по Закона за шпионажа, който криминализира неразрешеното притежание на информация за националната отбрана. Наказва се с до 10 години затвор.
Според обвинителния акт документите, притежавани от Тръмп, „включват информация относно отбранителните и оръжейните способности както на Съединените щати, така и на чужди държави; ядрени програми на САЩ; потенциална уязвимост на Съединените щати и техните съюзници от военна атака и планове за възможно отмъщение в отговор на чужда атака".
Тръмп е обвинен и за възпрепятстване на правосъдието, което криминализира „всяко намерение за възпрепятстване или влияние" върху разследване и също така е обвинен в даване на неверни показания пред следователите.
Какво следва? Тръмп каза, че е бил призован да се яви в съда във вторник следобед в Маями. Не беше ясно веднага как ще изглежда процедурата. В случая Тръмп вероятно ще се предаде на ФБР, което има полеви офис в Маями на известно разстояние от федералния съд. Обикновено на обвиняемия се вземат отпечатъци от прокурорите и му се прави снимка. Все още не е известно дали Тръмп ще бъде сниман и дали ще бъде обработен в офиса на ФБР или в съда, преди да се яви пред съдия, за да чуе официално обвиненията срещу него за първи път. Очаква се той да не се признава за виновен. След това обвинение той вероятно ще бъде освободен до следващото си явяване в съда.
Нито едно от обвиненията, които се очаква да бъдат разпечатани, няма да попречи на Тръмп да изпълнява длъжността, ако той стане кандидат на Републиканската партия и след това спечели президентския пост на изборите през 2024 г., дори ако бъде осъден.
Съдебният процес ще се проведе след много месеци и през това време Тръмп може свободно да води кампания. Конституцията на САЩ изисква само кандидатите за президент да са родени граждани на САЩ, които са навършили 35 години и са живели в страната от 14 години.
Тръмп каза в четвъртък в своята платформа Truth Social, че е невинен. Той ще бъде свободен да води кампания, дори ако бъде осъден и изпратен в затвора, а правни експерти казват, че няма да има основание да блокира полагането на клетва като президент, дори ако е в затвора, въпреки че това би поставило извънредни въпроси, свързани с логистиката и сигурността.
Малко вероятно е обвинението да продължи, ако Тръмп спечели изборите през ноември 2024 г. Министерството на правосъдието на САЩ е част от изпълнителната власт, а президентите са висшите федерални служители на правоприлагащите органи в страната. Министерството на правосъдието има десетилетна политика, че действащ президент не може да бъде преследван. Министерството може да се отклони от политиката при „извънредни обстоятелства" с одобрението на главния прокурор на САЩ.
Може ли Джо Байдън да помилва Тръмп? Да.
Може ли Тръмп като президент да се помилва? Може би. Много учени казват, че самопомилването би било противоконституционно, защото нарушава основния принцип, че никой не трябва да бъде съдия в собствения си случай. Други твърдят, че самопомилването е конституционно, тъй като правомощието за помилване е много широко формулирано в конституцията.

Станете почитател на Класа