„Решението на холандския съд за колекцията от скитско злато няма да остане без отговор“

„Решението на холандския съд за колекцията от скитско злато няма да остане без отговор“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Върховният съд на Холандия заяви в петък, че е потвърдил присъдата на Апелативния съд в Амстердам, изискваща колекцията от скитско злато да бъде прехвърлена на Украйна.
Решението на Върховния съд на Холандия за предаване на Украйна на колекцията от скитско злато от кримските музеи ще доведе до подобаващ отговор от Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
„Това не беше изненада за нас. Едва ли можеше да се очаква друго решение, като се има предвид безусловната подкрепа на Холандия за всяко от исканията на Украйна, дори и най-безскрупулните. Трябва да се отбележи, че присъдата беше произнесена три месеца преди официално очакваната дата. Може само да се гадае за причините за това бързане", каза Захарова.
„Присъдата на Върховния съд на Холандия създава още един опасен прецедент, който подкопава доверието в музейната общност и със сигурност няма да остане без адекватен отговор от наша страна. Скитското злато е част от културното наследство на Крим и никакви решения, взети от предубедени съдии, не могат да отменят този неоспорим факт. Историческата справедливост ще възтържествува", каза говорителката.
Скитското злато е колекция от повече от 2000 артикула, които бяха изложени на изложба в музея Алард Пиърсън на университета в Амстердам през февруари 2014 г., когато Крим все още беше част от Украйна. Несигурността относно бъдещето на колекцията се появи, когато Крим се обедини отново с Русия през март 2014 г. Музеите на Крим и Украйна предявиха претенции за колекцията.
Амстердамският университет, който ръководи дейностите на музея Алард Пиърсън, отложи процедурата по предаване, докато спорът не бъде разрешен законно или страните не се споразумеят.

Станете почитател на Класа