Войната на САЩ с Китай ще се възглави от генерал Браун?

Войната на САЩ с Китай ще се възглави от генерал Браун?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Всеки председател на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия има своя собствена война. Марк Мили получи войната с Русия в Украйна. Ако Конгресът одобри Чарлз Браун, е възможно той да трябва да се бори с Поднебесната империя за Тайван.

 

 

През септември изтича четиригодишният мандат на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, който може да се счита за разработчик на стратегията за война в Украйна, тъй като главнокомандващ въоръжените сили Валери Залужни най-вероятно е фигурант.

И тъй като едно свято място не може да бъде празно, наследникът му вече е определен - генерал Чарлз Браун.

Претедентът е на 61 години, от семейство на потомствени военни, вербуван е през 1984 г. След като става пилот на изтребител, той лети 2900 часа, а 130 часа от тях се падат на бойни мисии.

През 2009 г. Чарлз Браун, като командир на 31-во изтребително крило в базата на ВВС на САЩ в Италия, получава генералски пагони. От 2013 г. до 2018 г. той е на различни ръководни длъжности в Централния корпус на военновъздушните сили, който отговаря за операциите в 27 държави от Африканския рог до Централна Азия.

През юли 2018 г. Чарлз Браун пое поста командващ Тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ. На тази позиция той стана генерал с четири звезди, а през 2020 г. се премести на длъжност началник-щаб на ВВС и зае съответна позиция в Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

На тази позиция Чарлз Браун продължи политиката на предишния командир на ВВС, който смяташе, че остарелите самолети трябва спешно да бъдат пенсионирани, за да могат да се концентрират върху модерни модели, за да се противопоставят на бързо модернизиращите се китайски ВВС.

Затова Браун реши в рамките на пет до шест години да се откаже от експлоатацията на остарели самолети - като изтребителя F-15, щурмовия самолет A-10 и някои транспортни самолети.

През 2021 г. генерал Браун представи програмата "Ускоряване на промяната или загуба", която трябваше да се съсредоточи върху допълнително обучение на екипажа и методи за насърчаване да останат в службата, така че бойните пилоти да не бързат да избягат в гражданската авиация.

Борбата с бюрокрацията е вторият елемент от програмата на Чарлз Браун, чиято цел е да ускори процесите на вземане на решения.

Както каза самият генерал Браун, като командващ Тихоокеанските военновъздушни сили, той е придобил по-дълбоко разбиране за военния капацитет и амбиции на Китай. Следователно „конкуренцията“, в рамките на която се очаква да се повиши нивото на културно и техническо разбиране на врага, както и идеи за неговия манталитет, е третият елемент от декларираната от него програма.

Последният елемент е „прекрояването“ на облика на ВВС, което ще се определи от най-новите технологии, които осигуряват превъзходство във въздуха. В същото време Джон Венейбъл, експерт по отбранителна политика в консервативния мозъчен тръст Heritage Foundation, отбелязва, че Чарлз Браун не е бил достатъчно агресивен, за да „оспори вкоренените модели във ВВС и да направи значителни промени в подготовката за потенциална война“.

Твърди се, че вместо това Браун обичайно е насочвал пари за изследване и разработване на оръжия на бъдещето, които вероятно няма да влязат в експлоатация до 2030 г., а това може да е твърде късно.

„Той е корпоративен човек, който се пуска по течението“, казва Джон Венейбъл.

Тук обаче трябва да се има предвид, че центърът на Heritage Foundation е близък до Републиканската партия, а Чарлз Браун се оцвети политически в цветовете на Демократическата партия, когато през 2020 г., на фона на протестите срещу убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицията, той записа видео съобщение за това как „му е било трудно да служи в армията като афроамериканец“.

Че това обръщение е имало политическа конотация, не оставя съмнение, тъй като Чарлз Браун го записва не като частно лице, а като армейски генерал - във военна униформа. В същото време тезите на изявлението му напълно съответстваха на основните наративи, изказани от Демократическата партия на САЩ за вкоренения расизъм в американското общество.

Тук е необходимо да се уточни, че според неписаните правила, американската армия видимо трябва да е извън политиката, но, както показва практиката, това не е факт - американската армия е активно политизирана. Поне нямаше отрицателна реакция на призива на Чарлз Браун нито от обществеността, нито от армейската общност.

Така отново можем да отбележим тенденцията към включване на армията във вътрешнополитическата борба в САЩ, която може да се развие с идването на Чарлз Браун.

През ноември 2020 г. по инициатива на генерал Браун беше създадена „Работна група за многообразие и приобщаване“ и беше организиран преглед на расовото и половото неравенство при повишенията. На следващата година работната група беше реорганизирана в първото по рода си „Отделение за многообразие, равнопоставеност и приобщаване“ в човешките ресурси на ВВС.

Според Чарлз Браун въпросът за разнообразието е изведен на преден план при кадровите решения.

„В някои случаи в миналото хората почти се страхуваха да споменат, че нямате различни кандидати в листите, нямаше афроамериканец, азиатец, жена. Сега те трябва да бъдат изброени и отчетени. Като агенция и като нация трябва да бъдем по-разнообразни от всякога“, каза генерал Браун.

Тъй като настояването на военните за лява програма за расова дискриминация и приобщаване в армията е изправена пред остра критика от републиканците, тъй като отнема способността на войниците да се бият, някои прогнозират проблеми за Чарлз Браун, когато гласуват за кандидатурата му за Конгреса.

Оценявайки личността на Чарлз Браун в контекста на конфликта в Украйна, трябва да се отбележи, че още през лятото на 2022 г. той каза, че САЩ са готови да обучават украински пилоти, но не уточни на какви типове самолети:

„Наистина смятам, че имаме възможността и отговорността, като тази на всички наши съюзници и партньори, да сме готови да образоваме украинците. Това е част от мястото, където Украйна иска да отиде и ние ще ги посрещнем."

Заслужава да се каже, че сегашният председател на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили дори и сега не вижда целесъобразността от прехвърлянето на модерни изтребители в Украйна, той смята, че тя няма противовъздушна отбрана.

Още през ноември 2022 г. New York Times написа, че има разногласия между официалните лица на САЩ и военните относно продължаването на военните действия в Украйна. Според вестника Марк Мили смята, че Киев вече е постигнал максимален успех и следователно тези постижения трябва да бъдат консолидирани чрез дипломация чрез сключване на някои споразумения с Русия, но не всички са съгласни с неговата гледна точка.

Вече през 2023 г. Марк Мили заяви, че Украйна няма да може да върне загубените територии с военни средства в краткосрочен план.

Чарлз Браун, доколкото може да се каже, е на различно мнение. От това следва изводът, че това е кариерист, който е в мейнстрийма на левия политически дневен ред на САЩ. И едва ли от него трябва да се очакват решения, които по някакъв начин да се отклоняват от позицията на Белия дом.

Освен това едва ли трябва да се очакват фундаментални оценки от генерал Браун, които Марк Мили не спести в скорошно интервю за Foreign Affairs.

Вече е ясно, че кандидатурата на генерал Браун за поста председател на Обединения комитет на началник-щабовете, особено предвид опита му в Тихия океан, отразява изместването на фокуса на САЩ към конфронтацията с Китай, където ВВС трябва да играят ключова роля.

Ако говорим за конфликта в Украйна, тогава Чарлз Браун даде да се разбере, че е готов да отговори на изискванията на киевския режим, той не рисува червени линии по този въпрос. Следователно е възможно, ако генерал Браун бъде назначен, Украйна да разполага с най-новите видове оръжия още през 2023 г.

 

 

 

Олег Ладогин, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа