„Руските войници показаха как трябва да се бият за своята земя“: 10 извода след началото на настъплението на ВСУ в Запорожие

„Руските войници показаха как трябва да се бият за своята земя“: 10 извода след началото на настъплението на ВСУ в Запорожие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Киев мълчи за битките на Южния фронт, прикривайки неуспехите си Сергей Шойгу днес говори за поредната вълна от настъплението, предприето от Киев в Запорожкото направление. По думите му в нощта срещу четвъртък със сили до 1500 души и 150 бронирани машини противникът отново се е опитал да пробие отбраната ни, но е бил разкрит своевременно и след като е получил отпор, се е оттеглил с големи загуби .

 

 

- Загубите на въоръжените сили на Украйна в резултат на двучасовия бой възлизат на 30 танка, 11 бойни машини на пехотата, както и загубата на до 350 души, - подчерта министърът на отбраната. - Специално обученият от Киев резерв за пробив в запорожското направление не изпълни задачата си.

Какво ни казват сухите редове на това съобщение?

1. Противникът очевидно е пристъпил към настъплението си не с ресурсите, на които е разчитал. Очевидно ударите на руското високоточно оръжие по складовете с боеприпаси за западни видове оръжия (Хмелницки, Николаев, Одеска област и др.) не обезсилиха, ала сериозно ограничиха потенциала на Въоръжените сили на Украйна. Нямаше време за натрупване на нови доставки, беше необходимо да се даде резултат, който да бъде демонстриран на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 10-13 юли. Иначе как да аргументирате мераците си за членство в Алианса?

2. За да не се объркат сметките, Киев реши да не пази асата в ръкавите си и още с първия ешелон хвърли в битката френските колесни танкове, немските Леопарди и дори изтегли германската система за противовъздушна отбрана Iris-T на предния край . От една страна, за прикриване на настъпващите редици, от друга, - за да се устрои засада на нашата авиация. Руските щурмови хеликоптери тези дни работят перфектно с ПТРК "Вихр", а самолетите масово изстрелват планиращи високоточни бомби.

3. Първите три дни от офанзивата за Украйна завършиха практически с нищо. Поради плътното миниране на полетата вражеската техника беше принудена да се движи в колони по пътищата покрай горските пояси, излагайки се на ударите на нашата артилерия и авиация. Временните успехи в южно-донецкото направление бяха нивелирани след броени часове от бойците на батальон "Каскад", които отхвърлиха противника на първоначалните му позиции. В Запорожие нямаше пробив. За да отклони спешно вниманието от неуспехите на фронта, Киев подкопа Каховската ВЕЦ, разчитайки да получи пауза, както стана по сценария на малайзийския „Боинг“.

4. Сценарият обаче не заработи и Киев отново тръгва в атака срещу Запорожие. С блицкрига, обещан от ръководителя на украинското военно разузнаване - Кирил Буданов - явно не се получи нищо. В крайна сметка той обеща, че настъплението ще бъде бързо и неотвратимо. Но нещо се обърка. Не се получи бързо. Какво очакваше командването на Въоръжените сили? Противникът очакваше, че с прецизни удари ще унищожи логистиката и щабовете ни, а след това при вида на първите Леопарди всички ще хукнат стремглаво.

5. Но това не се случи. Много пъти съм казвал, че за 15 месеца врагът не е превзел нито един голям град в битка. Да, той умело използва нашите грешки, но не е изгризвал победата със зъби. И ето, сега получи шанс да покаже в действие прехвалените железни армади, изпратени от Запада, и бойния дух и подготовка на свежите корпуси, обучени от страните от НАТО. И какво виждаме?

Загуба на управлението на войските не се случи - всичко стои стабилно на мястото си. Дезорганизация в частите също няма - даваме мощен отпор. Въпреки факта, че Киев хвърли най-подготвените си резерви в битката, същият този ударен юмрук, който беше обучен специално за тази мисия. 47-ма механизирана бригада е една от тях.

Но нашите отговарят адекватно на първата вълна на офанзивата. Да, със загуби, но без суетене и объркване. С нанасяне на широкомащабно огнево поражение на избрани вражески формирования. Включително унищожаването на радара на прехвалената немска система за противовъздушна отбрана Iris-T.

6. Разбира се, това е само началото на настъплението на Киев. Идва на вълни, почти без почивка. Особено трудно е за нашите момчета в Ореховското направление. Противникът се опитва да пробие нашите позиции, за да стигне до Токмак и Пологи.

Но сработиха както минните полета, така и ешалонираната отбрана, когато можете да се оттеглите на по-изгодни позиции, без да губите стратегическа територия. Да, трудно е на нашите момчета. Но през тези дни нашата армия показа как трябва да се биеш за своята земя, за всяко късче от нея. Въпреки всичко. Като преди 80 години. Красавци!

7. В същото време противникът понася огромни загуби както в жива сила, така и в техника. От радиопрехващанията става ясно, че някои части вече отказват да се придвижат напред, след като сериозно са „получили по зъбите“. Нашето въздушно разузнаване регистрира, че в някои случаи екипажите, бягайки, изоставят скъпата западна техника.

Не е достатъчно да събереш тълпа хора по време на мобилизацията и да ги научиш да боравят с задгранична техника. И все пак, без сериозен настъпателен опит е трудно да се бориш срещу нашите части, които стоят в отбрана в тези райони почти година. Някои групи от въоръжените сили на Украйна вече публикуват видеоклипове, в които се оплакват от командването, твърдейки, че ги хвърлят "като месо за клане".

8. В украинските медии - солидарно мълчание по повод случващото се. Като че ли изобщо няма настъпление. Затова път има Зеленски, изкачащ като от табакерка, който се разхожда из наводнения Херсон. Вместо мълчащите „незалежни“ журналисти се старае „Вашингтон Поуст“: „Много е трудно на бойното поле. Нашата артилерия и авиация работят, но работят и руснаците. Трудно е и на нас, и на тях. Въоръжените сили напредват. Но не толкова бързо, колкото ни се иска“, - цитира американското издание военослужащ от една от бригадите, участващи в настъплението, която той описва като „непрекъснати тежки боеве“.

9. Безпрецедентната активност на противника се отбелязва и от нашите бойци.„Като че ли имат някакъв „ден на ракетчика“, - сподели с мен офицер от Запорожкия фронт. - За първи път има такова масово приложение. Даже по окопите на съседите стреляха с ракети HIMARS. И не им ли е мъчно, като знаят цената им? А ние - нищо, стоим, държим се, отговаряме. Авиацията работи чудесно и денем, и нощем.“

На позициите отбелязват, че се готвят за отразяване на по-масирани атаки, които най-вероятно ще последват във втората вълна на настъплението.

10. Официалният Киев премълчава всичко, заявявайки, че все още не е започвало никакво настъпление. Междувременно в Telegram, в градските украински канали, днес гъмжи от обявления за спешната необходимост от събиране на донорска кръв - в Кривой Рог, Харков, Одеса, Черновци, Николаев, Черкаси, Запорожие, Днепропетровск

 

 

Александър Коц, Превод: ЕСр Поглед.инфо

Станете почитател на Класа