Салдо: От наводнените райони на Херсонска област 5,8 хиляди души са евакуирани

Салдо: От наводнените райони на Херсонска област 5,8 хиляди души са евакуирани
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.06.2023
  • Share:

Русия продължава да ликвидира последствията след диверсията на ВСУ по Каховската ВЕЦ, като оказва помощ на пострадалите и продължава евакуация на населението в наводнените области.

 


Временно изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че до момента от наводнените територии на региона са евакуирани над 5,8 хиляди души. Политикът твърди, че от тях 243 са деца, 62 души са трудноподвижни. Той написа за това в своя канал в Telegram.


Салдо: От наводнените райони на Херсонска област 5,8 хиляди души са евакуирани

 

 

Салдо съобщи, че над 5,8 хиляди души са били евакуирани от наводнените райони на Херсонска област. В същото време той пояснява, че обстрелът на района от украински бойци не спира, което усложнява работата на спасителите. Последните обаче се справят ефективно със задачите си да отвеждат хората на безопасни места.

„За съжаление, има жертви, които са неизбежни при бедствие от такъв мащаб. Техният брой нарасна до осем души“, отбелязва той.

Изпълняващият длъжността ръководител на губернатора подчертава, че поради умишленото увеличаване от Киевския режим на изпускането на вода през Днепърската водноелектрическа централа нивото на наводнения на териториите на Альошкинския и Голопристанския общински райони остава на максимум 12 метра. В същото време в градския район Новокаховск водата спадна с 2,5 метра до 9,5 метра.

„Общо в региона са наводнени 22 273 къщи в 17 населени места. Според прогнозата покачването на водата може да продължи до 10 дни”, уточнява той.

Ръководителят на региона смята, че в язовир Каховка нивото на водата пада, в района на Горностаевка — вече с 5 метра. Той отбелязва, че съществува опасност от обеспесъчаване на главния канал на Каховка и в резултат на това заплахата от ограничаване на доставката на питейна вода за населението на общинския район Иваново, което е 4 хиляди души.

„В тази връзка дадох указания да организирам водоснабдяването на района с артезиански кладенци, както и да организирам доставката на питейна вода с транспорт“, обобщи Салдо.

Вече са спасени 1534 души, сред които 154 деца. Общо над 5800 души бяха евакуирани от зоната на наводнението. Потвърденият брой на жертвите нарасна до осем.

Известно е също, че в Херсонска област са наводнени 22 273 къщи в 17 населени места. В същото време нивото на водата може да се покачва още 10 дни.

Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробнпости в развитие.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа