DN: Швеция ще се опита да се присъедини към НАТО следващата година — за да успее преди президентските избори в САЩ

DN: Швеция ще се опита да се присъедини към НАТО следващата година — за да успее преди президентските избори в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.05.2023
  • Share:

Шведското правителство се готви да се присъедини към Северноатлантическия алианс, но това вероятно ще стане не на лятната среща на върха на блока във Вилнюс, а догодина във Вашингтон, където ще бъде отбелязана 75-ата годишнина на НАТО, пише Dagens Nyheter. Ръководството на скандинавската страна се опитва да завърши процедурата по присъединяване преди президентските избори в САЩ, които могат да бъдат спечелени от Доналд Тръмп, който няма симпатии към тази военна организация.

 

 

DN: Швеция ще се опита да се присъедини към НАТО следващата година - за да успее преди президентските избори в САЩ

 

 

Когато Швеция и Финландия решиха да кандидатстват за членство в НАТО преди малко повече от година, целта на двете северни страни беше срещата на върха на НАТО в Мадрид миналото лято. След това турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе с огромен списък от искания и пусна Финландия в алианса, но не и Швеция.

Следвайки исканията на Анкара, шведското правителство възлага надежди на срещата на върха на НАТО във Вилнюс този юли. В момента има «трескава» дипломатическа активност около присъединяването на Швеция към военния блок, съобщава вестник Dagens Nyheter.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа