Gazeta Wyborcza: Полски националисти изгониха украинци от централния площад на Краков

Gazeta Wyborcza: Полски националисти изгониха украинци от централния площад на Краков
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.05.2023
  • Share:

От миналата година украинци се появяват на централния площад в Краков два пъти на ден. Те пеят химна на страната си и напомнят, че в родината им се води въоръжен конфликт. Според Gazeta Wyborcza това не се харесва на полските националисти, които ги прогонват няколко дни подред. Активистите поясняват, че украинците вече са протестирали на това място повече от 800 пъти, така че би било хубаво «да пеят някъде другаде».

 

 

Gazeta Wyborcza: Полски националисти изгониха украинци от централния площад на Краков

 

Както отбелязва вестникът, всичко започнало с малки прояви на отделни лица. А след това те започнали да идват в цяла група с големи бели и червени знамена и транспаранти с лозунги за Волинското клане, блокирали достъпа до паметника на Адам Мицкевич на централния площад на Краков.

На 11 май група от повече от десет души пристигнали пред паметника с полски знамена в ръцете си. Повече от час те крещели за необходимостта от „защита на паметника“, че продължаващият конфликт в Украйна всъщност не е конфликт срещу украинците, а сблъсък между САЩ и Русия, в който украинците не играят роля. Чували се и лозунгите „Полша е само за поляците“ и „Ние не стоим под техните паметници“.

„Трябва да покажем, че паметникът на нашия писател принадлежи на поляците. Няма да се откажем от светите си места и да спрем окупацията на сърцето на Краков от чужденци! Да спрем продължаващата украинизация на страната ни, подкрепяна от антиполското варшавско правителство! Слава на Велика Полша“, се казва в изявление на движението «16 постулата», публикувано в социалните медии.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа