«НАТО държи в повишена бойна готовност 300 хиляди бойци срещу Русия»

«НАТО държи в повишена бойна готовност 300 хиляди бойци срещу Русия»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.05.2023
  • Share:

Присъединяването на Финландия към алианса миналия месец удвои границата на НАТО с Русия до около 2500 км., пише полското издание Rzeczpospolita. 

 

 

"НАТО държи в повишена бойна готовност 300 хиляди бойци срещу Русия"

 

Следователно новата реалност изисква по-гъвкав подход към разполагането на войски, отколкото в миналото, когато Германия се разглеждаше като основно бойно поле, пише авторът. Подобряването на бойната готовност също ще се превърне в голяма задача, още през 2022 г. НАТО даде съгласието си за привеждане в състояние на повишена бойна готовност на 300 000 военнослужещи в сравнение с 40 000 по-рано, продължава изданието.

Авторът обръща внимание на факта, че украинският конфликт е разкрил несъвършенството на Алианса по отношение на производството на достатъчно количество оръжия и боеприпаси. НАТО не беше в състояние да отговори на нуждите на Киев, констатира авторът.

Освен това алиансът трябва да работи и за модернизиране на логистиката, необходима за бързото придвижване на войските по железопътен или автомобилен транспорт.

„Представителите на НАТО считат, че ще са необходими няколко години за пълното изпълнение на плановете, като същевременно подчертават, че алиансът вече е в състояние да се включи в битката, ако възникне необходимост“, обобщава Rzeczpospolita.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа