Financial Times: На Киев му остана последен шанс да промени ситуацията на фронта

Financial Times: На Киев му остана последен шанс да промени ситуацията на фронта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2023
  • Share:

Съединените щати считат следващите пет месеца за решаващи за изхода от конфликта в Украйна и за последен реален шанс за Киев да промени ситуацията на линията на съприкосновение, съобщава Financial Times.

 

 

Financial Times: На Киев му остана последен шанс да промени ситуацията на фронта

 

 

Някои съюзници, които са в редовни контакти със САЩ по въпроса с Украйна, твърдят, че Вашингтон вижда следващите пет месеца като решаващи за изхода от конфликта и като последен реален шанс за Киев да промени ситуацията на бойното поле.

Спонсорите на режима в Киев се опасяват, че нивото на военна подкрепа за Киев скоро ще достигне своя максимум. Предварително одобрените пакети за помощ са достатъчни, за да осигурят на Киев това, от което се нуждае за следващите пет месеца. Един от чиновниците предполага, че настоящото ниво на подкрепа може да се запази за една до две години, но не повече, се казва в статията.

Редица чиновници от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън считат, че настоящата ситуация дава възможност на Киев да започне преговори.

„Посланието (към Киев) е, че това е най-доброто, което ще получи. Бюджетът на САЩ вече няма гъвкавостта да продължи да подписва чекове, а европейските оръжейни заводи работят на пълна мощност“, заяви европейски чиновник за изданието.

Украински и европейски служители потвърждават частно оценката на САЩ, че Киев едва ли ще постигне всичките си политически цели на бойното поле тази година, пише вестникът.

„Ако стигнем до септември, а Украйна не е постигнала значителен напредък, тогава международният натиск (на Запада) да ги въвлече в преговори ще бъде огромен“, заяви чиновник за изданието, пожелал анонимност.

Някои служители считат, че Общото събрание на ООН и срещата на върха на Г-20 през септември ще бъдат платформите, на които на Русия и Украйна ще им бъде оказан натиск да седнат на масата за преговори.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа