Имран Хан заяви, че пакистанските военни са наредили ареста му

Имран Хан заяви, че пакистанските военни са наредили ареста му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.05.2023
  • Share:

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан ескалира критиките си към мощната армия на страната, като обвини началника на армията, че таи „лична обида" срещу него и е наредил ареста му и репресиите срещу неговата партия.
„Лично е. Това няма нищо общо с националния интерес. Без съмнение военните стоят зад ареста ми. Сега Пакистан се управлява от началника на армията. Репресиите срещу мен са от началника на армията", каза Хан в интервю за Guardian в дома си в Лахор след драматична седмица, в която той беше арестуван във Върховния съд на Исламабад от почти 100 паравоенни служители и държан в полицейски арест връзка със случай на корупция за земя.
Арестите на политически съперници не са нищо ново в Пакистан – когато Хан беше министър-председател, няколко висши лидери на опозицията бяха вкарани в затвора, някои за повече от година – но подобна антивоенна реторика е безпрецедентна в политиката на Пакистан, където армията отдавна се възприема като определяща краля на страната и упражнява огромна власт.
Хан беше освободен от полицейския арест в петък вечерта, след като съдиите от Върховния съд постановиха, че арестът му е „незаконен и невалиден" и го пуснаха под гаранция.
Известен със своята популистка политика и ожесточени речи, 70-годишният Хан се скара зрелищно с бившите си военни съюзници, като ги обвини, че са организирали отстраняването му от власт през април миналата година. Оттогава той ги обвини в две покушения срещу него.
„Военните са над закона; ISI [агенцията за военно разузнаване] е над закона. И ако имаш някой над закона, тогава влизаш в закона на джунглата. Те могат да прибират хора, да задържат хора, да изчезват хора. Те се опитват да влияят на съдиите; те натискат медиите. Няма отговорност. Не е демократично." каза Хан.
Военните поеха контрола над Пакистан в три отделни преврата и поддържаха желязна хватка върху политиката по време на цивилните правителства. Бивши политици, които се опитаха да се противопоставят на военните, използвайки по-малко строг език, се оказаха свалени, арестувани, заточени или убити.
Отношенията между Хан и настоящия началник на армията генерал Асим Мунир се изостриха, след като Хан уволни Мунир от висш пост във военното разузнаване през 2019 г., когато той беше министър-председател. През първите две години от управлението си Хан и военните работеха в тясно сътрудничество в „хибриден режим", като военните заемаха мощни постове и се смята, че до голяма степен управляват.
Хан обаче започна да се възмущава от контрола на армията, обвинявайки ги в изнудване на правителството му, докато хаотичното поведение на Хан, провалянето на сделка с Международния валутен фонд и многократните критики към САЩ разочароваха военните. Хан беше свален с вот на недоверие, за което той обвини тогавашния началник на въоръжените сили, генерал Камар Джавед Баджва, че го е организирал.
Бившият премиер отправи и редица експлозивни, но често необосновани обвинения, откакто беше отстранен от власт, включително твърденията, че правителството на САЩ се е сговорило с военните, за да го свали. Правителството на САЩ категорично отрече тези обвинения.
Хан е изправен пред над 100 съдебни дела. Сред най-известните е случаят Toshakhana, в който се твърди, че Хан е продал пищни държавни подаръци, представени от саудитския престолонаследник, на стойност милиарди долари и е скрил печалбите. Хан също е обвинен в укриване на незаконно чуждестранно финансиране за PTI, което той отрича.
Той твърди, че всички случаи са били политически мотивирани от коалиционното правителство, водено от Шехбаз Шариф, който не иска да се изправи срещу него на следващите избори. Той каза „Въпреки че се страхува от неминуем нов арест, вярвам, че нищо не могат да направят, за да ме дисквалифицират от политиката или да разпуснат моята партия, която има масова обществена подкрепа".

Станете почитател на Класа