Украйна промени света и Европа

Украйна промени света и Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2023
  • Share:

„Украйна промени света и Европа. Страната ни стана по-силна и по-устойчива, по-независима в икономическо, политическо и информационно отношение.

 

 

В продължение на десетилетия Русия се опитваше да подкопае европейския проект, демокрацията и ценностите, към които сме се устремили и да започне пълномащабната война в Украйна. Твърдо сме решени да се борим до постигане на окончателна победа и това ни прави още по-силни. Нямаме никакви страхове и останахме убедени пред много важните решения, които трябваше да вземем“, каза украинският вицепремиер Олга Стефанишина по време на второто издание на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU meets the Balkans), което се проведе днес в София. Тя се включи в събитието на живо от Киев.

Тя допълни, че военните действия са обединили държавите още повече. „Едва 10 дни преди да получим статут на страна членка, лидерите на Албания, Северна Македония и Черна гора, дойдоха при нас, за да покажат своята солидарност, да бъдат винаги с нас не само с политическа и военна подкрепа, но и по отношение на интеграцията ни в НАТО и ЕС. Това са времена, в които имаме възможност да ставаме по-силни“, каза Стефанишина.

„Второто важно нещо, което научихме в тези трудни времена на промени, на война, която се води в сърцевината на Европа е, че трябва да продължим процеса на отстояване на ценностите, които следваме. Много важни решения бяха вземи, а именно военната подкрепа за Украйна“, допълни вицепремиерът. Тя уточни, че допреди няколко години това е изглеждало невъзможно, а днес се е превърнало в приоритет.

Целите на Украйна са свързани със защитата и отстояването на нейните ценности. „Не бива да допуснем военно изтощаване. Ние сме предприели мащабна офанзивна операция и нашата крайна цел е да възстановим териториалната си цялост. Това е стратегическата ни цел и ни са необходими гаранции за целостта на нашата страна“, категорична е Стефанишина

Третото много важно нещо е, че по време на цялата война, Украйна показва ангажимента си чрез действия. „Напълно мобилизирани сме да продължим реформите и да подготвим страната си за победа. Преди 1година в Дъблин казах, че като се вземат решения за Украйна, за Европа трябва да сте сигурни, че ние няма да ви разочароваме. Твърдо сме обединени като страна и поддържаме функционирането на институциите си и продължаваме реализирането на реформите, за да сме сигурни, че сме подготвени за победа в Украйна и в Европа“, заключи украинският вицепремиер.

Станете почитател на Класа