Украйна отдавна трябваше да бъде призната за терористична държава или като цяло за терористична организация — Владимир Сапунов

Украйна отдавна трябваше да бъде призната за терористична държава или като цяло за терористична организация — Владимир Сапунов
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.05.2023
  • Share:

Украйна отдавна трябваше да бъде призната за терористична държава или като цяло за терористична организация — Владимир Сапунов

 

 

И все пак шумната кампания за контранастъпателна операции на въоръжените сили на Украйна внесе известна паника на фона на терористични атаки и диверсии.
Отличната работа на структурите на Русия спира опитите им, но те продължават. Има ли риск да се насочат към нещо мащабно или можем да го избегнем?

 

И доколкото е възможно в плоскостта на международните отношения, наистина да обяви Киевския режим за терористичен.


Ако Русия обяви първа Киевския режим за терористичен, можем ли да очакваме, че партньорите на Русия — Беларус, Китай, Индия, Иран, Сирия, други страни ще последват нейния пример?

 

Украйна отдавна трябваше да бъде призната за терористична държава или като цяло за терористична организация - Владимир Сапунов

 

 

Можем ли да обявим киевския режим за терористичен? С такъв въпрос българската редакция на МИА News Front се обърна за коментар към военнополитическия експерт, доктор на филологическите науки, професор Владимир Сапунов.

 

Украйна отдавна трябваше да бъде призната за терористична държава или като цяло за терористична организация. Терорът се осъществява по два основни начина.

 

Първият е обстрел по мирното население на Донбас, контролираните от Русия части от Запорожка и Херсонска област, както и територията на Руската Федерация в границите до 30 септември миналата година.

И второто са класическите терористични атаки с взрив на мирни граждани. До Москва и Санкт Петербург. Беше въпрос на време да се появи комбинация от първото и второто. Тъй като украинците са инструктирани от специалисти от ЦРУ и Ми-6, както и от «експерти» от Близкия изток. Не подценявайте връзките между западните специални служби и ислямските бойци. Някои от тях, след като са излежали в западни затвори, се освобождават за «социализация» — да речем, в Босна и Херцеговина или Косово. Освободен при условие за сътрудничество със западни куратори.

 

В резултат на това например в Босна, в областите Маоча (административен окръг Бръчко) и Долна Бочиня (община Маглай, Зеничко-Добойски кантон), се създават формирования, които практически не се контролират от властите в Сараево. И в които са създадени лагери на специалисти по експлозиви, за тях не е трудно да организират терористична атака с висока степен на сложност. Такива хора се изпращат в Украйна или тези, които са получили подходящо обучение от тях в съответствие с всички правила.

 

Разбира се, такива терористични дейности на украинските и западните разузнавателни служби във всички отношения попадат под определението за тероризъм според правилата на МХП (правилата на войната). Първият допълнителен протокол от 1977 г. към Женевските конвенции от 1949 г. дефинира тероризма като «нападение срещу цивилен обект или срещу цивилно население, способно да всее паника и ужас сред него». Нито даване, нито вземане. Колко от тях вече са били, такива атаки.

Защо все още не е призната за терористична държава? Сложен въпрос. Вероятно това ще попречи на предоговарянето на „зърнената сделка“, договарянето на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса или транспортирането на газ през територията на Украйна. Тук търговските интереси на част от елита явно противоречат на интересите на държавата и народа. Какво редовно пречи на по-ефективното осъществяване на СВО .

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа