Експерти: ИИ е екзистенциална заплаха и риск за здравето на милиони

Експерти: ИИ е екзистенциална заплаха и риск за здравето на милиони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.05.2023
  • Share:

ИИ може да навреди на здравето на милиони и да представлява екзистенциална заплаха за човечеството, заявиха лекари и експерти по обществено здравеопазване, като призоваха за спиране на развитието на изкуствения общ интелект, докато не бъде регулиран.
Изкуственият интелект има потенциала да революционизира здравеопазването чрез подобряване на диагностиката на заболяванията, намиране на по-добри начини за лечение на пациенти и разширяване на грижите за повече хора.
Но развитието на изкуствения интелект също има потенциала да окаже отрицателно въздействие върху здравето, според статия на здравни специалисти от Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Коста Рика и Малайзия в списанието BMJ Global Health.
„Рисковете, свързани с медицината и здравеопазването, включват потенциала грешките на ИИ да причинят вреда на пациентите, проблеми с поверителността и сигурността на данните и използването на ИИ по начини, които ще влошат социалните и здравните неравенства. Един пример за вреда, казаха те, е използването на управляван от ИИ пулсов оксиметър, който надценява нивата на кислород в кръвта при пациенти с по-тъмна кожа, което води до недостатъчно лечение на тяхната хипоксия", казаха те.
Но те също така предупредиха за по-широки, глобални заплахи от ИИ за човешкото здраве и дори човешкото съществуване. ИИ може да навреди на здравето на милиони чрез социалните детерминанти на здравето чрез контрола и манипулирането на хората, използването на смъртоносни автономни оръжия и ефектите върху психичното здраве от масовата безработица, ако системите, базирани на ИИ, изместят голям брой работници.
„Когато се комбинират с бързо подобряващата се способност за изкривяване или погрешно представяне на реалността с дълбоки фалшификати, информационните системи, управлявани от изкуствен интелект, могат допълнително да подкопаят демокрацията, като причинят общ срив на доверието или като стимулират социално разделение и конфликти, с произтичащите от това въздействия върху общественото здраве", твърдят те .
Заплахи възникват и от загубата на работни места, която ще съпътства широкото внедряване на ИИ технологията, като оценките варират от десетки до стотици милиони през следващото десетилетие. „Въпреки че би имало много ползи от прекратяването на работата, която е повтаряща се, опасна и неприятна, ние вече знаем, че безработицата е силно свързана с неблагоприятни здравни резултати и поведение. Освен това не знаем как обществото ще реагира психологически и емоционално на свят, в който работата е недостъпна или ненужна, нито се мисли много за политиките и стратегиите, които биха били необходими, за да се прекъсне връзката между безработица и лошото здраве", казват учените.
Но заплахата, породена от самоусъвършенстващия се изкуствен общ интелект, който теоретично би могъл да учи и изпълнява пълния набор от човешки задачи, е всеобхватна, предположиха те. „Сега се стремим да създадем машини, които са значително по-интелигентни и мощни от нас. Потенциалът такива машини да прилагат тази интелигентност и сила, независимо дали умишлено или не и по начини, които биха могли да навредят или подчинят хората, е реален и трябва да се вземе предвид. С експоненциалния растеж на изследванията и развитието на ИИ, прозорецът на възможността за избягване на сериозни и потенциално екзистенциални вреди се затваря".
„Необходимо е ефективно регулиране на разработването и използването на изкуствен интелект, за да се избегнат вредите. Докато такова регулиране не бъде въведено, трябва да бъде въведен мораториум върху разработването на самоусъвършенстващ се изкуствен общ интелект" предупредиха те.
Отделно от тях, в Обединеното кралство, коалиция от здравни експерти, независими проверяващи факти и медицински благотворителни организации, в отворено писмо до Клои Смит, държавен секретар по науката, иновациите и технологиите, призова предстоящият законопроект на правителството за онлайн безопасността да бъде изменен, за да се предприемат действия срещу дезинформацията за здравето.
„Един ключов начин, по който можем да защитим бъдещето на нашата здравна система, е да гарантираме, че интернет компаниите имат ясни политики за това как идентифицират вредната здравна дезинформация, която се появява на техните платформи, както и последователни подходи за справяне с нея. Това ще даде на потребителите по-голяма защита от вреди и ще подобри информационната среда и доверието в обществените институции", пише групата.
Подписано от институции като British Heart Foundation, Royal College of GPs и Full Fact, писмото призовава правителството на Обединеното кралство да добави ново правно обвързващо задължение към законопроекта, което ще изисква от най-големите социални мрежи да добавят нови правила към своите условия на услугата, управляваща начина, по който модерират основана на здравето дезинформация. Без тази поправка законопроектът за онлайн безопасността ще бъде безполезен пред лицето на вредната дезинформация за здравето.

Станете почитател на Класа