Сигурността на зърнения коридор е на първо място на преговорите в Истанбул

Сигурността на зърнения коридор е на първо място на преговорите в Истанбул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.05.2023
  • Share:

Въпросите за сигурността на операцията по зърнения коридор са в дневния ред на срещата на високо равнище на представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, която се провежда на 10-11 май в Истанбул, каза дипломатически източник пред ТАСС.
„Въпросите за сигурността на зърнения коридор ще бъдат на първо място в дневния ред на преговорите. Тези опции са на масата, като се има предвид активната дипломация на Анкара и повторното активиране на зърнения коридор благодарение на инициативите на Турция", каза той.
Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли 2022 г. за 120 дни и удължени през ноември за същия период. Едно от споразуменията регламентира реда за доставки на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южни.
Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва отбелязва, че тази част от споразумението не се изпълнява.
На 18 март Русия обяви, че сделката се удължава с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на ефикасността на меморандума, подписан с ООН.
Руското външно министерство също така отбеляза, че бъдещото решение за удължаване на сделката ще зависи от свързването на Росселхозбанк отново към SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника, компоненти и сервизна поддръжка, премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането, премахване на забраната за достъп към пристанищата, възобновяване на работата на амонякопровода Толиати-Одеса, размразяване на чуждестранни активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове.

Станете почитател на Класа