Пекин е готов да уреди украинската криза съвместно с Русия

Пекин е готов да уреди украинската криза съвместно с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2023
  • Share:

По време на разговорите в четвъртък с руския си колега Сергей Лавров в Индия китайският външен министър Цин Ган каза, че китайската страна е готова да даде практически принос в уреждането на украинската криза в сътрудничество с Русия, съобщи китайското външно министерство.
"Китай упорито ще подпомага и насърчава мирните преговори. Ние сме готови да дадем практически принос в политическото разрешаване на украинската криза чрез контакти и координация с Русия", цитира Цин Ган сайтът на министерството.
По време на срещата първият китайски дипломат каза, че връзките между Пекин и Москва са се засилили след неотдавнашното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия. „Китай и Русия поддържат активни контакти на всички нива, насърчавайки сътрудничеството във всички посоки. Китай е готов да засили стратегическите контакти с Русия, да засили и задълбочи сътрудничеството във всички области", каза Цин Ган.
Двете страни потвърдиха намерението си да подобрят координацията в рамките на важни международни организации и формати, като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), Групата на двадесетте (Г-20) и Обединените нации. Пекин и Москва съвместно ще се противопоставят на всички прояви на хегемония, ще защитават общите интереси на страните с нововъзникващи пазари и развиващите се нации, ще защитават равенството и справедливостта в света, каза министърът.

Станете почитател на Класа