Оставката на Рааб повдига въпроси относно преценката на Риши Сунак

Оставката на Рааб повдига въпроси относно преценката на Риши Сунак
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2023
  • Share:

Доминик Рааб беше принуден да напусне поста вицепремиер, след като Риши Сунак неохотно предприе официално разследване, което установи, че неговият близък съюзник е тормозил държавни служители, действайки по сплашващ и агресивен начин.
Петмесечно разследване на Адам Толи, водещ адвокат по заетостта установи „Рааб е участвал в злоупотреба с власт, за да подкопае или унижи персонала. Той е бил сплашващ и обиден на срещите в Министерството на правосъдието".
Източници от Даунинг стрийт казаха, че Сунак не е помолил Рааб да си тръгне, а неговият бивш заместник е предложил да подаде оставка и премиерът е приел. В отговора си на писмото за оставка на Рааб, Сунак щедро похвали Рааб и постави под въпрос историческите процеси, като предложи само хладка подкрепа на констатациите в доклада. Това доведе до обвинения към министър-председателя, че не се застъпва за държавните служители.
Рааб, който беше министър на правосъдието и вицепремиер, беше изправен пред множество официални оплаквания за отношенията си с държавни служители в три министерства, включително твърдения (разкрити за първи път от Guardian), че той е тормозил и омаловажавал персонала, докарвайки някои до сълзи или причинявайки им повръщане преди срещи.
Разследването на Толи установи, че Рааб е наричал работата на държавните служители „напълно безполезна и жалка". Някои служители са претърпели стрес и безпокойство, след като са се работили с него, и са се почувствали принудени да вземат неплатен отпуск, а в един случай - отпуск по болест, свързан със стрес.
Докладът обаче не открива никакви убедителни доказателства и отхвърля обвиненията за поведението му, когато е оглавявал отдела за Брекзит.
Оставката на Рааб вероятно представлява края на политическата му кариера на първа линия, като съюзниците признават, че се очаква той да загуби маргиналното си място в Съри в полза на либералдемократите на общите избори догодина. Рааб каза пред Би Би Си, че иска „да остави прахта да се уталожи малко, преди да вземе решение за бъдещето си".
Напускането на толкова близък политически съюзник е сериозен удар за Сунак, който е изправен пред въпроси относно преценката му, след като държавни служители отбелязаха проблеми с Рааб в предишните му министерства, преди премиерът да го върне обратно в правителството. Сунак замаза същността на жалбите, като само „най-общо" осъди тормоза над държавните служители и отказа изрично да признае, че Рааб е нарушил министерския кодекс.
Рааб отказа да се извини. Източник от Министерството на правосъдието каза „Има забележимо чувство на дълбоко облекчение в Министерството на правосъдието днес. Липсата на разкаяние от Рааб е разстройваща, но напълно предвидима. Поведението, доказано в доклада, изпада под всеки стандарт, който би бил приемлив на всяко работно място. Поведението на Доминик Рааб беше най-лошо пазената тайна в Уестминстър. Чрез тежестта на доказателствата и неговия последващ отговор, обществеността вече има представа за истинското му лице."
Сунак беше изправен пред критики, че позволи на Рааб – вторият член на кабинета му, принуден да подаде оставка на фона на обвинения в тормоз след Гавин Уилямсън миналата година – да остане на поста, докато се провеждаше разследването на Толи.

Станете почитател на Класа