Military Watch: Русия може да унищожи сателитите на НАТО по пет различни начина

Military Watch: Русия може да унищожи сателитите на НАТО по пет различни начина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.04.2023
  • Share:

Русия ще получи няколко ефективни средства за унищожаване на сателитите на НАТО. Тези заключения споделиха американски военни експерти.

 

 

Military Watch: Русия може да унищожи сателитите на НАТО по пет различни начина

 

 

От избухването на украинската криза страните от НАТО редовно предоставят на Киев данни за руските войски, получени с помощта на обширна сателитна мрежа. Според американските експерти Западът трябва да осъзнае и да си спомни, че неговите сателити могат да станат легитимна цел за Москва. Кремъл има на разположение подходящи средства за борба. Това съобщава изданието Military Watch.

„Пет руски системи на въоръжение са предназначени за унищожаване сателитната мрежа на НАТО“, пише авторът на американското издание.

Първо, изтребителите МиГ-31 могат да се използват за неутрализиране на спътниците на НАТО. Преди няколко години се появиха снимки, на които този изтребител носи неизвестна противосателитна ракета. МиГ-31 е ценен заради много високата си скорост и издръжливост и е най-бързият боен самолет в света. Той е проектиран да работи в космоса с огромни ракети и на теория би могъл да се използва за нанасянето на удар по спътниците на НАТО.

Следващият вариант може да бъде Ил-76 с лазера «Пересвет».

Русия отдавна разработва различни варианти на лазерни оръжия и начини за тяхното използване. Според Military Watch, освен всичко останало, Москва изпробва варианти с инсталирането на «Пересвет» на самолетите Ил-76 и неговите производни, като се очаква тази комбинация да представлява огромна заплаха за сателитите на НАТО.

„Мобилната система за противовъздушна отбрана С-500, която влезе в експлоатация през септември 2021 г., осигури на руската противовъздушна отбрана обхват на поразяване на вражески самолети в рамките на 600 километра на вражески самолети, както и способност за поразяване на стратегически цели, включително междуконтинентални балистични ракети, космически самолети и спътници на ниска орбита“, съобщават американските експерти.

Съединените щати считат, че Русия може да използва своите най-нови системи за противовъздушна отбрана С-500 за борба с противниковите спътници. Освен това този метод за неутрализиране на сателитната мрежа на НАТО е най-рентабилен от икономическа гледна точка, тъй като е много по-евтино да се унищожат космически кораби от земята, отколкото от въздуха. Системата за противоракетна отбрана A-235 («Нудоль») също изглежда много обещаваща в контекста на противосателитната война. Счита се, че тя може да поразява цели на височина до 800 км и така да застраши космическите самолети и спътници.

„Самолетът за радиоелектронна война «Порубщик-2», който се разработва в момента, се създава, като се вземат предвид противоспътниковите задачи“, отбелязват в Съединените щати.

Според Military Watch «Порубщик-2»е петият възможен вариант, който Руската федерация може да използва в борбата срещу спътниците на НАТО. Този самолет трябва да получи мощни комплекси за електронна война, способни да извеждат от строя вражеските космически кораби, без да прибягва до кинетично въздействие.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа