ВС на САЩ блокира решение, ограничаващо достъпа до хапче за аборт

ВС на САЩ блокира решение, ограничаващо достъпа до хапче за аборт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2023
  • Share:

Върховният съд реши в петък временно да блокира решение на по-ниска инстанция, което налага значителни ограничения върху лекарството за аборт Мифепристон.
Съдиите удовлетвориха спешните искания от Министерството на правосъдието и производителя на хапчето, Danco Laboratories, за спиране на предварителна забрана, издадена от федерален съдия в Тексас. Заповедта на съдията би ограничила значително наличността на лекарството, докато продължава съдебният спор, предизвикан от групи против абортите.
Решението на съда означава, че достъпът до мифепристон ще остане непроменен поне през следващата година, докато се разиграват обжалванията, и пациентите ще могат да извършват медикаментозни аборти с лекарството в щатите, където преди това е било достъпно.
Решението е победа на администрацията на Байдън, тъй като защитава достъпа до лекарството в последната ожесточена съдебна битка за репродуктивни права в САЩ. Президентът похвали решението и каза, че продължава да стои зад одобрението на FDA за хапчето.
„В резултат на решението на Върховния съд, мифепристон остава наличен и одобрен за безопасна и ефективна употреба, докато ние продължаваме тази битка в съдилищата. Ще продължа да се боря с политически мотивираните атаки срещу здравето на жените", каза Байдън в изявление.
Групите за репродуктивни права отпразнуваха решението, като същевременно предупредиха, че то не е непременно предвестник на окончателния изход на делото. „Това е много добре дошла новина, но е плашещо да си помислим, че американците биха загубили достъп до лекарство, което се използва при повечето аборти в тази страна и е използвано от десетилетия от милиони хора за безопасно прекратяване на бременност или лечение на спонтанен аборт. Не се заблуждавайте, ние не сме излезли от гората по никакъв начин. Това дело, което трябваше да бъде отхвърлено от съда от самото начало, ще продължи", каза Дженифър Далвен, директор на проекта за репродуктивна свобода към Американския съюз за граждански свободи.
Повече от половината аборти в САЩ са извършвани с помощта на хапчета. Делото беше заведено от консервативна християнска правна група, която твърди, че Администрацията по храните и лекарствата неправомерно е одобрила мифепристон преди повече от 23 години. Администрацията на Байдън енергично защити FDA срещу обвинението, подчертавайки нейните строги прегледи на безопасността на лекарството и потенциала за регулаторен хаос, ако ищци и съдии, които не са запознати с научните и медицински аргументи, започнат да подкопават решенията на агенцията.
Както администрацията на Байдън, така и фармацевтичните компании предупредиха за възникване на регулаторен хаос около одобренията за лекарства, ако върховният съд позволи ограниченията върху мифепристона да влязат в сила. „Ако това решение остане в сила, тогава практически няма да има рецепта, одобрена от FDA, която да е безопасна от този вид политически, идеологически атаки", каза президентът Байдън в писмено изявление.
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис повтори това в изявление в отговор на апелативното решение: „Ако това решение остане в сила, нито едно лекарство – от лекарства за химиотерапия, до лекарства за астма, до хапчета за кръвно налягане, до инсулин – няма да бъде защитено от атаки."

Станете почитател на Класа