Asharq Al-Awsat: Eто как САЩ използват конфликта в Украйна

Asharq Al-Awsat: Eто как САЩ използват конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.04.2023
  • Share:

Asharq Al-Awsat: Източните страни искат мира, а САЩ и Израел само разпалват кризи

Главният проблем не е в самата конфронтация в Украйна, а в последствията от нея, пише Asharq Al-Awsat. Страните «плюс», тоест източните държави, възнамеряват да ги нивелират. А «минусовите» страни, тоест САЩ и Израел, само разпалват конфликта, за да го използват за свои цели и да подчинят света.

 

 

Превод отAsharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: 

 

Asharq Al-Awsat: Eто как САЩ използват конфликта в Украйна

 

 

Главният проблем не е конфликтът в Украйна, а как да се справим с опустошителните му последици.

Има т. нар. страни „плюс“, които се стремят към развитие, стабилност и реализиране на собствените национални проекти. Те помагат на своя географски регион, а оттам и на международната общност, да расте и просперира.

А има и държави „минус“, начело със САЩ и Израел, чиито действия оказват негативно влияние върху целия свят.

Защо се прави всичко това?

Като прост пример, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че решението на групата ОПЕК+ да намали производството на петрол е „неконструктивно“ и ще добави несигурност към перспективите за глобален растеж и ще увеличи натиска върху потребителите в светлината на нарастващата инфлация.

Всъщност това изявление има повече общо с начина, по който Америка се справя с конфронтацията в Украйна, отколкото с решението на ОПЕК+. Трудно е да се преброят кризите, породени от този конфликт.

Световната банка заяви, че руската специална операция ще има продължителни последици за благосъстоянието на хората, преди всичко за украинците, а и за целия свят като цяло.

Конфликтът в Украйна предизвика енергийна, хранителна и хуманитарна криза. Целият свят усеща тези ефекти.

Въпреки всичко Вашингтон настоява за победа нанд Москва, като дори не се опитва да прибегне до дипломатически средства за разрешаване на кризата.

Страните «плюс», водени от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив, търсещи развитие, стабилност и благосъстоянието на собствените си граждани, са убедени, че всичко това може да бъде постигнато само чрез регионално и международно сътрудничество.

А страните «минус» искат световната общност да действа в съответствие с техните интереси, които са далеч от стремежите на страните «плюс».

Израел, например, въпреки Арабската мирна инициатива и «Споразуменията Авраам», никога не е търсил мир в региона и пропуска възможност след възможност.

Страните «плюс» се стремят да постигнат цели, които водят до просперитет и стабилност, докато страните «минус» искат кризите да продължат. Те нямат стратегия и си затварят очите за последствията, които се отразяват негативно както върху самите украинци, така и върху цялата световна общност.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа