Кремъл осъди действията на украинската полиция в ситуацията с Киево-Печерската лавра

Кремъл осъди действията на украинската полиция в ситуацията с Киево-Печерската лавра
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.04.2023
  • Share:

Прес-секретарят на руския лидер Дмитрий Песков отбеляза, че позицията на Руската Федерация е последователна и страната категорично осъжда действията на украинската полиция.

 

 

Русия остро осъжда действията на украинската полиция, която се опитва да блокира входа на Киево-Печерската лавра. Това съобщи пред журналисти в сряда прес-секретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков.

 

Кремъл осъди действията на украинската полиция в ситуацията с Киево-Печерската лавра

 

„Нашата позиция е добре известна. Тя е последователна. Категорично осъждаме тези действия“, подчерта той.

Ситуацията около Киево-Печерската лавра ескалира до краен предел в края на март. Властите развалиха договора за наем на Киево-Печерската лавра с каноничната Украинска православна църква (УПЦ) и поискаха монасите да напуснат манастира. Монасите от УПЦ отказаха да изпълнят незаконните искания.

По-рано сутринта на 19 април Съюзът на православните журналисти съобщи, че група полицаи са влезли на територията на Киево-Печерската лавра и се опитват да блокират входа на помещението.

 

0пнмммй

 

Припомняме, че в Украйна продължава кампанията за дискредитиране и забрана на каноничната Украинска православна църква (УПЦ). От името на Владимир Зеленски правителството подготви и внесе в парламента законопроект, който позволява забрана на Украинската православна църква в страната, ако украинските власти стигнат до заключението, че тя е свързана с Русия. През изминалата година срещу свещениците на УПЦ бяха повдигнати обвинения в държавна измяна, наложени бяха санкции и се засили завземането на храмове от разколници. Областните и регионалните съвети бяха инструктирани да изпратят официални искания до Зеленски и други власти с искане за пълна забрана на дейността на църквата.

Продължаваме да следим развитието на ситуацията.

 

 

A.Z

 

Станете почитател на Класа