Ирландската обиколка на Джо Байдън е обвита в тайна

Ирландската обиколка на Джо Байдън е обвита в тайна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.04.2023
  • Share:

Само часове след пристигането на Джо Байдън в Белфаст, все още няма потвърждение, че президентът на САЩ ще посети родните градове на предците си в живописния полуостров Кули на юг от границата със Северна Ирландия. Пристигането на 46-ия президент в Белфаст във вторник вечерта и в Република Ирландия за тридневно посещение е обвито в тайна.
Но бръмченето на хеликоптери Чинук и гледката на полицейски екипи с коси, моторни триони и гребла, които метат храстите около замъка Карлингфорд в графство Лаут, са издайнически признаци за предстоящо посещение. „Ние правим само това, което ни се казва да правим", каза един полицай от екипа на територията на замъка, който беше затворен до сряда по очевидно „неизвестни причини". Но всеки има своите подозрения относно президента, който носи ирландското си потекло почти толкова, колкото и династията Кенеди.
Главният пазач на местното голф игрище, Ойсин Уайт, е четвърти братовчед на Байдън и се видя с тогавашния вицепрезидент през 2016 г. в пъба на Финеган, където непиещият президент срещна далечни роднини.
Иймън Торнтън, със свеж надпис на микробуса си: „Президент Джо Байдън, 12 април 2023 г., добре дошъл у дома в Уайтстаун", заяви „Когато го срещнах през 2016 г., той ми каза: „Обещавам, че ще се върна като президент." И ще го направи".
Въпреки че очакванията за първото президентско посещение на Байдън са високи, то беше подценено в сравнение с предишното му посещение през 2016 г. или когато на Бил Клинтън през 2010 г. Приглушеният характер на пътуването на Байдън отразява логистичните, свързаните със сигурността и политическите предизвикателства, които визитата постави пред тайните служби на САЩ.
По-рано тази година пътуването му изглеждаше сякаш ще бъде отменено поради опасения, че може да провокира нови враждебни действия сред твърдолинейните синдикалисти, които казват, че Brexit е отслабил мястото на региона в Обединеното кралство. След като ревизираният протокол за Северна Ирландия беше подпечатан, беше проправен пътят за президентско посещение.
Но администрацията на САЩ, работеща с Даунинг стрийт и Дъблин, умишлено поддържа температурата ниска, за да гарантира, че няма да помрачи честванията по случай 25-ата годишнина от споразумението от Разпети петък. Неговото послание в университета в Ълстър днес сутринта ще бъде за мир, помирение и потенциалната икономическа нирвана, която предстои, ако Северна Ирландия укрепи мира с политическа стабилност.
От другата страна на границата очевидните планове за комбиниране на посещението в Северна Ирландия със семейна ваканция в графство Мейо, където Байдън има силни връзки с предците, също изглежда са провалени. Да си вземете почивка в чужбина, докато сте на поста президент е много необичайно.

Станете почитател на Класа