Samnytt: Най-слабото звено — шведската икономика стана най-лошата в Скандинавия

Samnytt: Най-слабото звено — шведската икономика стана най-лошата в Скандинавия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

Швеция се превърна в най-слабото звено сред икономиките на скандинавските страни, според Samnytt. Това заяви ръководителят на проучването на Danske Bank Хайди Шауман. Швеция е изправена пред двойно по-висок процент на инфлация от Норвегия, слаба национална валута, силно чувствителни граждани към лихвените проценти, падащ БВП и най-мрачните икономически перспективи от всяка скандинавска страна.

 

 

Samnytt: Най-слабото звено - шведската икономика стана най-лошата в Скандинавия

 

 

Швеция традиционно се счита за икономически двигател на Северна Европа. Това възприятие се съхранява, но има все по-слаба връзка с реалността. За разлика от това, Хайди Шауман, ръководител на изследванията в Danske Bank Finland, вижда Швеция като най-слабото звено в скандинавския регион по редица причини. Инфлацията в страната е два пъти по-висока от тази в Норвегия, националната валута е изключително слаба, а страната е изправена пред рязък срив на БВП с падащи цени на жилищата, пише Samnytt.

Според Шауман самата Швеция е виновна за настоящата ситуация, тъй като именно нейните политици са допринесли за факта, че кралството от първите редове в рейтинга се е спуснало до дъното. Тя категорично заявява, че не би искала да е на мястото на министър на финансите на Швеция, отбелязва изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа