NYT: Киев хвърли към Артьомовск войските, които се подготвяха за контранастъпление

NYT: Киев хвърли към Артьомовск войските, които се подготвяха за контранастъпление
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

NYT: Изтеклите документи от САЩ разкриват прехвърлянето на елитни части от въоръжените сили на Украйна в Артьомовск

 

 

NYT: Киев хвърли към Артьомовск войските, които се подготвяха за контранастъпление

 

 

Въоръжените сили на Украйна се е наложило да прехвърлят елитни войски близо до Артьомовск, на които са разчитали по време на контранастъплението, пише New York Times, позовавайки се на секретните документи на САЩ за Украйна, изтекли в мрежата.

„Главата на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов предложи да се изпратят елитни части под негово командване за две седмици, за да отблъснат руските войски, които заплашвали маршрута за доставки. Отбелязва се, че генерал Буданов описва ситуацията в Украйна като „катастрофална”, се казва в материала.

Вестникът отбелязва, че в крайна сметка Киев е изпратил подкрепления в Артьомовск.

„Различни елитни части влязоха в боевете…Това доведе до стратегическата цена, която плати Украйна, която се стремеше да запази най-добре обучения и екипиран военен личен състав за контранастъплението, очаквано през следващите седмици или месеци“, отбелязва изданието.

По-рано се съобщи, че нова част от секретни американски документи за Украйна, Китай и Близкия изток са изтекли в мрежата.

Твърди се, че повече от сто документа са попаднали в интернет, щетите от случилото се се оценяват като значителни. От Пентагона вече заявиха, че проучват информацията за изтичането.

В петък средствата за масова информация съобщиха, че групата «Вагнер» се придвижва от центъра на Артьомовск в ДНР към западните квартали на града. Според бойците по време на отстъплението украинските части са взривили сградата на градската администрация и някои други сгради в центъра.

Артьомовск се намира на север от големия град Горловка. Това е важен транспортен възел за снабдяването на украинската групировка войски в Донбас. Повече от шест месеца извън града се водят ожесточени боеве.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа