Разколниците започнаха богослужение в Киево-Печерската лавра

Разколниците започнаха богослужение в Киево-Печерската лавра
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

Разколниците започнаха богослужение в Киево-Печерската лавра, а енориашите на УПЦ се молят на улицата

 

 

Разколниците започнаха богослужение в Киево-Печерската лавра

 

 

По случай Цветница главата на разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) Епифаний отслужи богослужение в Трапезната църква на Киево-Печерската лавра, в същото време митрополитът на каноничната УПЦ Онуфрий започна служба на улицата на територията на манастира.

Няколко десетки вярващи са се събрали в храма, показва видео, излъчено от ПЦУ в YouTube. Понастоящем обстановката е спокойна, на територията на манастира дежурят полицаи.
Каноничната Украинска православна църква също излъчва богослужението в чест на празника, то се провежда на улицата, на територията на Лаврата, оглавява го Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий (Березовски). Няколкостотин души присъстват на службата.

За първи път в историята на Украйна ПЦУ проведе богослужение по случай Сретение Господне в Трапезната църква на Лаврата на 15 февруари.

Конфронтацията около Киево-Печерската лавра започна, след като Министерството на културата на Украйна едностранно прекрати договора за наем и поиска монасите от Украинската православна църква да напуснат манастира преди 29 март. Въпреки това им беше поставено условие: те могат да останат, ако преминат към разколническата православна църква на Украйна.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа