Екс-министър на Полша: «СССР загуби във II св. в. 20 милиона човека, но получените репарации не бяха пропорционални на загубите»

Екс-министър на Полша: «СССР загуби във II св. в. 20 милиона човека, но получените репарации не бяха пропорционални на загубите»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

Бившият полски външен министър Яцек Чапутович заяви пред Polsat News, че загубите на Русия по време на Втората световна война са поне три пъти повече от тези на Полша, защото там са загинали 20 милиона човека.

 

 

Екс-министър на Полша: "СССР загуби във II св. в. 20 милиона човека, но получените репарации не бяха пропорционални на загубите"

 

 

„И така, колко милиона репарации трябва да поискаме от Германия? Повече от Русия? Или една трета от това, което е платено на Русия? Все пак се знае, че Русия получи репарации, но те не бяха пропорционални на загубите й“, заяви той пред изданието.

Чапутович счита, че правителството прави грешка, убеждавайки полското общество, че има право на огромна сума репарации.

Той припомни още, че като глава на МВнР е поставил проблема пред германския си колега Зигмар Габриел.

„Имаме етичното право да изискваме репарации, тъй като получихме по-малко, отколкото Германия даде на други страни, а искаме да бъдем третирани по същия начин. Той се съгласи. Сега искаме огромни суми, които като цяло са повече, отколкото Германия някога е плащала на всички други страни“, поясни бившият министър.

Според него Германия не повдига въпроса заради тези астрономическите цифри. Освен това на международната арена никой не е благосклонен към полските амбиции, отбеляза бившият полски министър.

ПП

Станете почитател на Класа