Washington Post: Изтичането на секретните документи за Украйна предизвика паника в Пентагона

Washington Post: Изтичането на секретните документи за Украйна предизвика паника в Пентагона
  • Written by:  classa.bg***Washington Post: Изтичането на секретните документи за Украйна предизвика паника в Пентагона
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

Washington Post: Изтичането на секретните документи на САЩ за Украйна предизвика паника в Пентагона

 

 

Washington Post: Изтичането на секретните документи за Украйна предизвика паника в Пентагона

 

 

Изтичането на американски секретни документи за Украйна в мрежата предизвика паника в ръководството на Пентагона,  съобщи Washington Post, позовавайки се на източници.

Според «двама американски служители», цитирани от вестника, в петък ръководството на ведомството е «ограничило потока на разузнавателна информация» в отговор на изтеклите документи. В същото време, както отбеляза неназован американски чиновник, ограничението е изключително строго, което показва «високо ниво на паника» сред ръководството на Пентагона.

Както отбелязва изданието, един от представителите на европейското разузнаване също е изразил загриженост относно възможното съкращаване на достъпа на Вашингтон до съюзниците на своите бъдещи разузнавателни отчети, което може да ги остави в пълно неведение.

В същото време много от публикуваните секретни документи са с гриф NOFORN, което означава, че е забранено предаването им на чужди граждани. Но има изключение от това правило, според което представители на близки съюзници на Съединените щати ще продължат да могат да получават информация от това ниво — страни, които са членове на общността на «Петте очи»: Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия.

Много американски чиновници и техните чуждестранни партньори, според вестника, са били изумени, а в някои случаи и ядосани от обилното разнообразие на подробности за шпионирането на Вашингтон над неговите „приятели и врагове“, за което свидетелстват появилите се в мрежата данни.

По-рано изданието съобщи, че в мрежата е изтекла нова порция секретни документи на САЩ за Украйна, Китай и Близкия изток. Според изданието повече от 100 документа са попаднали в интернет, щетите от инцидента се оценяват като значителни. От Пентагона заявиха, че проучват информацията за изтичането.

В четвъртък медиите съобщиха, че Пентагонът разследва изтичането в социалната мрежа на материали, описващи състоянието на украинските войски и плановете на САЩ и НАТО за тяхното укрепване.

New York Times отбеляза, че документите, датирани от началото на март, уж се разпространяват от „руски проправителствени телеграм канали“.

Говорителят на президента на РФ Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за изтичането на информацията, каза, че Москва не се съмнява в прякото или косвено участие на САЩ и НАТО в конфликта.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа