Yeni Çağ: Пророчеството на Наполеон се сбъдна през XXI век

Yeni Çağ: Пророчеството на Наполеон се сбъдна през XXI век
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2023
  • Share:

Yeni Çağ, Турция: «Пробуждащият се гигант» и Русия ще сложат край на геополитическите амбиции на САЩ

Китай в последно време предприема стратегически стъпки, които сочат към „пробуждането на спящия гигант“, за което Наполеон предупреди, пише Yeni Çağ. По-специално, той подписва «манифест за нов световен ред» с Русия и създава с нея колективна архитектура за сигурност в Персийския залив.

 

 

Превод отYeni Çağ, Турция:

 

Yeni Çağ: Пророчеството на Наполеон се сбъдна през XXI век

 

 

Геополитиката е изкуството да се използва географията на една страна в световната политика. А геостратегията е стратегическото управление на геополитическите интереси.

Евразия е най-големият континент в света, представляващ около 75% от световното население. Повечето от подземните и надземните ресурси на Земята се намират в Евразия. Шестте най-мощни икономически държави в света след Съединените американски щати се намират в Евразия. С други думи, всички американски конкуренти са в този регион.

Съединените щати след разпадането на Съветския съюз започнаха еднолично да управляват света.

Тази изгодна позиция направи САЩ левини и самодоволни. С политики в съответствие с техните геополитически амбиции САЩ подкопаха концепцията за демокрация.

В резултат в еднополюсния свят национализмът се трансформира в антиамериканизъм.

Съединените щати, увлечени от военната си мощ, под прикритието на демокрацията реализираха проекта за „Големия Близък изток“ и осъществиха „арабската пролет“, която всъщност се превърна в „кървава есен“.

Американците превърнаха страни като Ирак, Либия, Сирия, Йемен в региони, в които и до днес цари хаос. Този процес засегна и страните, които си сътрудничиха със САЩ. В същото време Турция беше най-засегнатата страна.

ВМС на САЩ контролират всички световни океани и морета.

Всеки кораб се наблюдава от американски космически спътници. Морската мощ обаче не беше достатъчна, за да поддържа американския еднополюсен световен ред.

Светът обаче започна да се променя…

„Без Украйна Русия не може да бъде империя в Евразия“, каза известният американски политолог Збигнев Бжежински.

Русия, която добре осъзнава факта, че «географията определя бъдещето на страните», разбира, че ако отстъпи Украйна на Запада, тя ще бъде притисната в собствената си география.

В резултат на провокативните действия на САЩ/НАТО Русия започна специалната военна операция на 24 февруари 2022 г. Боевете продължават.

Битката между Русия и Украйна (САЩ/ЕС/НАТО), в която се прилага стратегията на продължителен конфликт, ще продължи много години…

Целта на САЩ не е мир, а изтощаване на Русия чрез Украйна.

Както беше в Афганистан през 80-те години.

Но на сцената излезе Китай, който прави стратегически ходове.

Председателят на Китайската народна република посети Москва. На 21 март 2023 г. беше подписано съвместно изявление между Китай и Русия за задълбочаване на отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизайки в новата епоха. Този документ може да се нарече манифест на «новия световен ред».

Китай поема инициативата за прекратяване на украинския военен конфликт. Предлага план от 12 точки. Владимир Путин е настроен положително към това предложение. Поемайки ролята на посредник, Пекин създава климат за възстановяване на саудитско-иранските отношения. Китай пристига в Близкия изток по начин, който засяга държавите от Персийския залив, Израел и САЩ. Договаря се с Русия за създаването на „архитектура за колективна сигурност за региона на Персийския залив“.

През 1979 г., когато Съветският съюз, като свръхдържава, нахлу в Афганистан, той положи началото на собствения си колапс, Китай пое по пътя на икономическата реформа.

Днес Китай е „работилницата на света“. Той премина през 200-годишната индустриализация на Запада за 30 години.

През последните години Китай привлече вниманието с бюджетните си ресурси за изграждане на военноморските си сили и бързо се движи към превръщането си в решаващ морски играч. Тези мерки ще увеличат геополитическото значение на Евразия и ще покажат появата на военноморска сила в региона, която да се конкурира със Съединените щати.

Китай е една от най-големите страни в света и има четири пъти повече население от САЩ.

„Нека Китай да спи. Защото, когато той се събуди, светът ще потрепери“, каза Наполеон.

И Китай се събужда…

Италианският мислител и политик Макиавели написа книгата „Принцът“ през 1513 г. Като принцип, наречен „макиавелизъм“, той препоръчва на управляващите следната идея:

„За постигане на целта всички средства са добри“. Този принцип обаче не винаги носи успех и дори може да ви отведе направо в бездната…»

 

 

Автор: Naim Babüroğlu, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа