Заради Русия Байдън предаде Аляска

Заради Русия Байдън предаде Аляска
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.04.2023
  • Share:

Съединените щати започват да добиват петрол в Аляска. Там вече са докарали техника и хора. Това е отличен пример как американският президент не спазва предизборните си обещания.

 

 

Американските еколози са просто шокирани от предателството на своя избраник. Защо Байдън - пламенен привърженик на "зелената програма" - премина на страната на петрола? И каква е ролята на Русия и Европейския съюз в това?

Изминаха само няколко седмици, откакто администрацията на Джо Байдън одобри разработването на полето Уилоу на стойност 8 милиарда долара и сондажите за петрол в Националния петролен резерв на Аляска. Това се случи за първи път от двадесет години.

Въпреки това петролният гигант “Коноко Филипс” вече е започнал да събира оборудване тук и да доставя работници и провизии в този най-голям участък от недокосната пустиня в страната, на 250 мили над Арктическия кръг, пише “Ню Йорк Таймс”. В покритата със сняг тундра в най-северния край на Съединените щати повече от двадесет жълти самосвали вече чакат на блестяща ледена платформа.

Потенциално проектът ще произведе около 600 милиона барела петрол за 30 години. За да направи това, “Коноко Филипс” ще пробие кладенци в три участъка от находището, минималното количество, което според компанията го прави икономически жизнеспособно. Това е изключително противоречив проект, на който екоактивистите се противопоставяха яростно.

Съединените щати вече са вторият по големина източник след Китай, отделяйки около 5,6 милиарда метрични тона въглероден диоксид в атмосферата всяка година. И изгарянето на толкова много петрол в новото находище може да освободи 9,2 милиона метрични тона въглероден диоксид годишно в атмосферата, което се равнява на близо два милиона нови коли по пътищата.

Одобрението за добив в Аляска веднага предизвика вълна от възмущение в САЩ - както сред еколозите, така и сред други поддръжници на Байдън. В края на краищата американският президент коренно промени първоначалната си позиция. На изборите през 2020 г. едно от основните му обещания беше, че в страната няма да бъдат открити повече петролни находища. Байдън спечели всички природозащитници на своя страна с толкова категорична „зелена програма“. На 13 март обаче по неочакван начин САЩ одобриха законопроект, позволяващ сондиране в Аляска като част от полето “Уилоу”.

„Започването на сондажи в обекти в Аляска е мощен удар върху имиджа на Байдън. Той заложи предизборната кампания на „зеления дневен ред“ и сега това обещание се нарушава“, казва анализаторът Артьом Деев.

Защо Байдън се отметна, без дори да се страхува от критики от собствените си поддръжници? От какво се страхуваше?

Има две основни версии. Първата е, че икономиката на САЩ не издържа на недостига на петрол и неговата висока цена, а самите Щати се нуждаят от повече петрол. Второто е, че САЩ искат допълнително да увеличат износа на своя петрол, да станат по-силен износител в света, за да държат Европа под контрол и в същото време да правят още повече пари от суровини.

„Санкциите срещу Русия удариха петрола и газа на САЩ. Заводите им консумираха или венецуелски петрол, или руски “Уралс”. Но и двете страни са под санкции, така че няма достатъчно суровини и опитът за възстановяване на отношенията с Каракас се провали: Венецуела би се радвала да доставя отново петрол на САЩ, но технически това е невъзможно, тъй като индустрията всъщност е унищожена . Купуването на петрол в Русия в заобикаляне на нейните санкции означава загуба на репутация. И освен това ОПЕК+ намалява производството. Котировките растат, което пряко ще се отрази на увеличението на цената на горивото в Съединените щати. А стратегическите петролни запаси в страната отдавна са разпечатани и трябва да се попълват“, обяснява Деев.

В същото време световните цени на петрола растат, а ОПЕК + не слуша САЩ и намалява производството по свое желание, за да поддържа черното злато скъпо - около 90 долара за барел. А Вашингтон не може да направи нищо - и това наистина го вбесява. Проблемът с поскъпването на бензина вътре в САЩ, заради който американците може и да не преизберат Байдън, се наслагва и върху проблемите с инфлацията, чийто темп отново обещава да се ускори от подобна ситуация. Тоест САЩ се опитват да си върнат петрола.

И накрая, на фона на тези трудности зелената енергия избледня на заден план в Съединените щати (ЕС отдавна се отказа и дори премина към въглища).

Западът мълчаливо признава, че преходът към зелена енергия ще отнеме много време. „През този преходен период петролните продукти ще останат търсени на световния пазар и най-вероятно ще бъдат доста скъпи, съдейки по мерките, предприети от страните от ОПЕК + за това“, казва анализаторът Владимир Чернов. Трябва да се разбере, че разработването на находището в Аляска започва от нулата и според прогнозите ще минат шест години, преди първият петрол от този проект да излезе на пазара. Това ясно показва очакванията на Съединените щати, че след шест години петролът ще бъде много търсен на американския пазар и второ, ще бъде скъп, защото извличането на петрол от нулата в такава трудна среда като Аляска е много скъпо удоволствие.

Статистиката неумолимо крещи, че САЩ се нуждаят от повече петрол, те нямат достатъчно. Първо, сондажната дейност в САЩ е в застой повече от шест месеца, производството на шистов петрол е намаляло поради увеличените производствени разходи, отбелязва Чернов.

Второ, запасите от петрол в САЩ намаляват. През март тази година те паднаха с 4,35 милиона барела, а стратегическите запаси до най-ниското си ниво от 1983 г. „Миналата година САЩ активно освобождаваха стратегически резерви от петрол, което помогна за леко, но не значително намаляване на вътрешните цени на горивата с около един или два долара за галон“, казва Чернов.

И накрая, Америка увеличава износа за страните от ЕС, за да замени руските енергийни ресурси. И очевидно САЩ планират да увеличат този износ и да печелят още повече от него. Ако по-рано САЩ бяха едновременно вносител и износител на петрол, то в началото на 2023 г. САЩ за първи път станаха нетен износител на петрол. Те доставят до 2 милиона барела на ден на други страни.

„Най-вероятно сега тактиката на САЩ ще бъде не просто енергийна неутралност, а увеличаване на износа на петрол, предимно към страните от ЕС, така че те трябва да увеличат обемите на производство“, смята Чернов.

Въпреки че Деев смята, че този петрол е нужен преди всичко на самите САЩ – за да решат проблемите си с цените на горивата и резервите. „Петролът е основата на съвременната икономическа система, без него можете да забравите за развитието“, смята експертът.

„Решението на администрацията на Байдън потвърждава само едно: светът, на фона на санкциите срещу Русия, е изправен пред липса на ресурси. Поради това, се налага стартирането на е непопулярни проекти, които преди това са били забранени. Беше по-лесно и по-добре за околната среда да се купува петрол в други страни, отколкото да се произвежда у дома. Не напразно Великобритания наскоро одобри проект за хидравлично разбиване и добив на петрол по този начин на своя територия. Изключително непопулярна тема в Англия, но трябва да е пусне отново, тъй като островът има нужда и от петрол“, обобщи източникът.

 

 

 

Олга Самофалова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа