Забраната за експорт на американски втечнен газ в Китай ще засили позициите на Русия

Забраната за експорт на американски втечнен газ в Китай ще засили позициите на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

Нападките срещу Китай вече са на мода, но те могат да имат обратен ефект върху Вашингтон дори повече, отколкото върху самия Пекин, пише TNI. Например забраната върху износа на втечнен природен газ от САЩ не само би застрашила безопасността на американските работни места и инвестициите, но и ще укрепи съюза на Китай с Русия.

 

 

Превод от The National Interest:


Забраната за експорт на американски втечнен газ в Китай ще засили позициите на Русия

 

Нападките срещу Китай очевидно са на мода, но ползите и вредите от тези законопроекти трябва да бъдат сериозно обмислени. Пътят към ада е постлан с добри намерения и те могат да се върнат като бумеранг, за да се стоварят върху Америка дори повече, отколкото върху Китай.

Вземете например Закона за забрана на износа на петрол в Китай от 2023 г. Това хрумване на сенатор Марко Рубио призовава Китай да спре експорта на американски петролни продукти. Всъщност това е логично развитие на Закона за защита на стратегическите петролни резерви на САЩ, който забранява продажбата им на Китай. Последното едва ли ще навреди на Китай: това са само  7,5 милиона от 296 милиона барела от стратегическия петролен резерв, обявен за продажба от Вашингтон. Законопроектът на Рубио има само 20 процента шанс според едно проучване: той няма подкрепа от демократите, но набира скорост след инцидента с балона на Китай.

Особено важно за него е, че той не обхваща природния газ и втечнения природен газ. Но това може да се промени поради редица причини, не всички от които са свързани с Пекин.

Например забраната за износ на втечнен природен газ за Китай може да увенчае опитите на демократите да се откажат от природния газ.

Тази стъпка обаче би била грешка. Това не само би било равносилно на експроприиране на американските активи за изпълнение на договорите с Китай, но и още повече би сближило Пекин с Москва.

През 2021 г. Китай е внесъл най-много втечнен газ в света. Същата година износът на втечнен природен газ от САЩ за Китай достигна рекордните 400 000 милиона кубически фута. До 2022 г. тази цифра падна до 100 000 кубически фута, отчасти поради политическата несигурност.

Това излага на риск работните места в Америка.

А Русия, третият по големина доставчик на природен газ за Китай, има всички възможности да запълни тази празнината.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа