Риши Сунак в Белфаст - знак за споразумителен протокол сък Северна Ирландия

Риши Сунак в Белфаст - знак за споразумителен протокол сък Северна Ирландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.02.2023
  • Share:

Риши Сунак пристигна в Белфаст в четвъртък вечерта в знак, че сделката по протокола за Северна Ирландия е неизбежна. Външният министър Джеймс Клевърли също ще пътува до Брюксел в петък за разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.
Движенията предполагат, че обявяването на договорено решение между Обединеното кралство и ЕС може да дойде още в петък. Сунак е придружен от секретаря на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, съобщи Даунинг стрийт. Вече има охрана в централен хотел в Белфаст.
Говорител на Даунинг стрийт каза: „Докато разговорите с ЕС продължават, министрите продължават да се ангажират със съответните заинтересовани страни, за да гарантират, че всяко решение решава практическите проблеми на място, отговаря на нашите основни цели и защитава мястото на Северна Ирландия на вътрешния пазар на Обединеното кралство. Премиерът и държавният секретар на Северна Ирландия пътуват до Северна Ирландия тази вечер, за да разговарят с политическите партии като част от този процес на ангажиране."
Съобщава се, че дипломати от ЕС са били привикани на брифинг в петък, като се спекулира, че предстои проектоспоразумението да бъде споделено и тествано в Белфаст и Брюксел.
Споразумението ще приключи четиримесечни преговори за прекратяване на спора, който причини пукнатини в партията на торите през последните три години и доведе до спиране на споделянето на властта в Белфаст. Споразумението е на път през последните четири седмици и се очаква да включва премахване на проверки на някои стоки от Великобритания за Северна Ирландия, както и нов механизъм за разрешаване на спорове, който не включва Европейския съд като първа инстанция.
Сунак ще се срещне с всички политически партии в петък сутринта, но фокусът ще бъде върху Демократичната Юнионистка Партия, която настоя, че няма да се върне към споделянето на властта, освен ако не бъдат изпълнени нейните седем условия за реформа на протокола. Малцина очакват ДЮП да подкрепи сделката, освен ако не се елиминира прилагането на правото на ЕС в Северна Ирландия, което е едно от техните седем искания към преговарящите.

Станете почитател на Класа