Русия готви резолюция на СС на ООН за разследване на саботажа на "Северен поток"

Русия готви резолюция на СС на ООН за разследване на саботажа на "Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.02.2023
  • Share:

„В петък Русия представи проект на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно разследване на миналогодишния саботаж на нейните тръбопроводи Северен поток и Северен поток 2", написа Полянски, първи зам-постоянен представител на Русия в ООН в своя канал в Telegram.
„Днес разпространихме проекторезолюция за провеждане на независимо разследване под егидата на Генералния секретар на ООН, за да разгледаме експлозиите, насочени към Северен поток. Ще настояваме да я подложим на гласуване следващата седмица", написа той.
Заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно миналогодишните експлозии на Северен поток ще се проведе на 22 февруари.
В резолюция, приета единодушно на пленарното заседание, руската Държавна дума (долната камара на парламента) призова Съвета за сигурност на ООН да разследва саботажната атака срещу руската газова система „Северен поток" и да накаже организаторите и извършителите.
Текстът на документа сочи данните, изнесени от американския журналист Сиймор Херш, че САЩ и Норвегия стоят зад атаката срещу Северен поток.

Станете почитател на Класа