За втори път премахнаха фризера от стенопис на Банкси за домашното насилие

За втори път премахнаха фризера от стенопис на Банкси за домашното насилие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.02.2023
  • Share:

Произведение на Банкси в Маргейт беше разглобено за втори път след първото му премахване от местния съвет, преди да бъде върнато отново. В четвъртък сутринта посетители на стенописа, откриха липсата на фризера, който бе част от произведението на изкуството. Липсваше пак, въпреки че беше върнат от областния съвет в сряда.
Произведението, наречено Маскара за Свети Валентин, е на тема насилието срещу жени и момичета. То изобразява карикатурен образ на стереотипна домакиня от 50-те години на миналия век, с жълти ръкавици за миене и синя престилка, която бута съпруга си във фризер. Жената се усмихва, въпреки че е с подуто око и липсващ зъб.
Произведението – видяно за първи път във вторник – използва истински фризер, който беше счетен за заплаха за безопасността му от съвета. Беше казано, че „ще се върне, след като стане безопасно". В изявление се казва: „Хладилник с фризер, за който се смята, че е част от инсталацията, бе премахнат от служители на общината от съображения за безопасност, тъй като е бил на обществена земя. Ще се свържем със собственика на имота, за да обсъдим възможностите за запазване на произведението на изкуството за района". Стенописът е оценен от експерт на високата стойност от £2 милиона, но само когато е включен и фризерът.
След като съветът върна фризера, той беше премахнат за втори път. Става ясно, че хладилникът е върнат обратно в склад за безопасно съхранение, този път от галерия, която беше извикана от собствениците на имота, за да помогне за запазването на стенописа.
Джулиан Ъшър, главен изпълнителен директор на Red Eight Gallery, каза пред ITV News: „Единствената причина, поради която го отнемаме, е изцяло от гледна точка на сигурността. Не можем да имаме 24-часова охрана, която да стои там. Сега това ще защити стенописа, надяваме се, от вандали или някой, който цапа стената. Фризерът вече е върнат в склада и след това ще търсим със собственика какво да се направи с него в крайна сметка".

Станете почитател на Класа