„Абсурдна и прекрасна“ акула стана икона на WorldPride в Сидни

„Абсурдна и прекрасна“ акула стана икона на WorldPride в Сидни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.02.2023
  • Share:

Когато дадено събитие постави един град в светлините на прожекторите, проектирането на талисман е силно обмислено начинание. Но в Сидни, където току-що започнаха едномесечните празненства на WorldPride, това се случи напълно случайно. И резултатът е гигантска бяла акула, наречена Progress Shark, увита в ликра с цветовете на дъгата, която се превърна в негов неофициален тотем.
Експонатът на Австралийския музей – първоначално проектиран просто да посрещне стотиците хиляди посетители – се превърна във вирусна сензация и случайна икона на WorldPride.
„Като странна личност никога не съм се свързвала с нещо толкова дълбоко, както с Progress Shark. Това е абсурдно и прекрасно. Това е всичко, от което не сме знаели, че имаме нужда", каза Лора Конъл, 29-годишна художничка от Сидни.
Художникът Джордж Бюканън вдъхна живот на творението, като уши трико от ликра с размерите на акулата в гаража си в Южен Сидни. „Първо трябваше да измеря акулата. Не е симетрична, така че беше трудно да го направя правилно".
Реквизитът, висящ на пет метра във въздуха, спечели международна слава онлайн, предизвика десетки мемета и дори акаунт на фен в Instagram. Стотици се изредиха на опашка, за да се снимат до голямото морско създание.
„Progress Shark трябва да се превърне в национална забележителност", каза един фен.
Музеят туитна по-рано, че е бил смаян от цялата тази подкрепа. „Прогресивната акула вече е завладяла сърцата на толкова много. Това е мъжки екземпляр, по-голям е от обикновената бяла акула, но е научно и анатомично точен."
Кметът на Сидни, Кловър Мур, също подкрепи акулата. „Време е да блеснете Progress Shark", тагна тя акаунта на фен, създаден в посвещение на акулата.
WorldPride стартира в Сидни в петък и ще продължи до 5 март, като също ще съвпадне с 45-ия гей и лесбийски Марди Гра в Сидни, където се очаква да присъстват повече от 500 000 души.

Станете почитател на Класа