“Те очакват момента”. Какво се очертава в зоната на СВО

“Те очакват момента”. Какво се очертава в зоната на СВО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2023
  • Share:

Борбата продължава да се разгаря. Руската армия пое инициативата в няколко направления. ВСУ събира резерви. Как се развиват събитията на фронта?

 

 

Обход от запад

Все още е най-сложно е в Артьомовск. Все още не е възможно да се вземе градът в оперативно обкръжение. Беше заобиколен от изток, север и юг, прекъсвайки три от четирите захранващи пътя. Маршрутът към Славянск беше взет под огневи контрол, след заемането на крайградското село Красная гора. Водят се битки за съседна Парасковиевка.

ВСУ държат единствения път към Часов Яр, който снабдява многохилядния гарнизон. Освен това в околностите има много черни пътища, които не са отбелязани на картите. Доставят боеприпаси, храна, изнасят ранени - главно по тъмно.

„Движим се много упорито. Инициативата е на наша страна, но те не мислят да се отказват. Не мога да кажа със сигурност, но десетки хиляди стоят там. Сега основната задача е да заобиколим града от запад. Напълно обкръжени, те ще имат само две военни решения - пробив от обръча или капитулация”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус с позивна Клим.

Сривът на отбраната по линията Северск-Артьомовск ще принуди ВСУ да се върнат на запад. Според ръководителя на ДНР Денис Пушилин режимът в Киев спешно изгражда укрепления на южния фланг на линията Константиновка-Дружковка-Краматорск-Славянск.

Доминираща височина

В Донецкия участък на фронта продължават локалните боеве и взаимните обстрели. При Новомихайловка руските войски се преместиха на нови позиции. Планиран е напредък към Первомайски. Променена е тактиката в Маринка. Щурмовите части са отслабили настъплението в западната част на селището и се опитват да го заобиколят от юг.

Освобождаването на Маринка веднага ще отслаби интензивността на артилерийския обстрел на Донецк. Освен това ще се отвори пътя за Угледар от североизток. Руските войски (предимно морски пехотинци от Тихоокеанския флот) контролират южното предградие - Павловка - и се опитват да се закрепят в покрайнините му.

Лошото е, че Угледар е разположен на хълм. Наблюдатели на ВСУ от покривите на сградите виждат подготовката на атаката и незабавно се прехвърлят подкрепления в застрашеното направление.

Превземането на Угледар ще измести фронтовата линия на запад от Донецк и ще позволи достъп до Курахово и Велика Новоселка, селища, които дълги години се смятаха за тил на групировката, която обсади столицата на ДНР.

Настъпление на юг

Боевете на линията Кременная-Сватово не стихват. Това е границата на ЛНР и Харковска област. Страните извършват пробни атаки в сивата зона, водят баражен артилерийски огън. Руската армия, макар и бавно, напредва.

В посока Купянск руските сили стигнаха до западните и северозападните покрайнини на село Двуречное. Те също така установиха контрол над укрепленията край Ямполовка. Те се движат към Белогоровка, Торское и Невски. ВСУ контраатакуват в района на дерето при Журавка. Но според военните се провалят.

През януари се активизира южното, Запорожко направление. Боеве се водят почти по цялата линия на фронта. Основните участъци са близо до градовете Орехов и Гуляйполе. Вземането на тези селища под контрол значително ще измести фронтовата линия на север. Запорожката област е предимно равнинна - освобождаването дори на един град ще направи голяма дупка в отбранителната линия на ВСУ.

"Украинските войски събират допълнителни резерви към линията край Запорожие", разказва Владимир Рогов, член на главния съвет на областната администрация. "Има няколко причини за това. Това може да е подготовка за пролетно настъпление или обратното - страхът, че нашата армия ще премине в настъпление. Украинската групировка в това направление е 25 000 души. За по-малко от седмица от седмицата броят на бойците на ВСУ се е увеличил с около пет хиляди".

Рогов подчерта, че Киев иска да прекъсне сухопътния коридор към Крим и Херсонска област. Вероятно Токмак ще понесе първия удар.

След това настъплението ще продължи към Мелитопол и Бердянск. Руските военни знаят тези планове и в региона са изградени няколко линии на ешелонирана отбрана.

 

 

 

Андрей Коц, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа