Президентът на Групата на Световната банка ще се оттегли

Президентът на Групата на Световната банка ще се оттегли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Президентът на групата на Световната банка, Дейвид Малпас, обяви решението си да подаде оставка от позицията си до 30 юни, се казва в съобщение за пресата на Световната банка.
„Президентът на групата на Световната банка Дейвид Малпас информира днес Борда на изпълнителните директори за намерението си да се оттегли от поста си до края на фискалната година на групата на банката на 30 юни, след като е служил повече от четири години", се казва в прессъобщението.
Напускането на Малпас, което се очаква до края на юни, идва месеци след нарастването на призивите му да се оттегли, след като той отказа да признае научния консенсус, че изкопаемите горива затоплят планетата.
Малпас, остатък от администрацията на Тръмп, който ръководи Световната банка от 2019 г., в изявление не обясни напълно мотивите за ранното напускане, като каза, че „ще преследва нови предизвикателства".
Длъжностни лица, включително министърът на финансите Джанет Йелън, призоваха институцията да направи повече за борба с изменението на климата, както и с пандемиите и конфликтите.
Axios съобщи по-рано, че служители на Байдън миналата есен са обмисляли да се опитат да изгонят Малпас поради опасения, че той е слаб по отношение на климата, след като той не успя да отговори на въпроса дали изменението на климата е причинено от хората.
Йелън благодари на Малпас за неговата служба и каза: „Въпреки че всички ние трябва да продължим да повишаваме нашите колективни амбиции в борбата срещу изменението на климата, по време на мандата на президента Малпас Световната банка постигна важен неотдавнашен напредък в тази област. "
„Светът се възползва от силната му подкрепа за Украйна пред лицето на незаконната и непровокирана инвазия на Русия, жизненоважната му работа за подпомагане на афганистанския народ и ангажимента му да помага на страните с ниски доходи да постигнат устойчивост на дълга чрез намаляване на дълга", добави тя.
САЩ традиционно избират президент на Световната банка, което е петгодишен пост, докато Европейският съюз избира ръководителя на Международния валутен фонд.

Станете почитател на Класа