Китай: Американски балони са прелетели над Тибет и Синцзян

Китай: Американски балони са прелетели над Тибет и Синцзян
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Дипломатическите търкания между Съединените щати и Китай се усилиха, след като Пекин заяви без доказателства, че американски балони на голяма надморска височина са летели над неговите региони Синдзян и Тибет, и заплаши с неуточнени мерки срещу американските субекти подкопаващи китайския суверенитет.
Вашингтон и Пекин се вкараха в битка за летящи обекти, след като американската армия този месец свали т.н. китайски шпионски балон над бреговете на Южна Каролина. Пекин каза, че това е цивилен изследователски балон, който погрешка е излязъл от курса и че Вашингтон е реагирал прекалено.
Тази седмица Китай заяви, че американски балони са прелетели над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти в околосветски полети от май 2022 г. насам. Белият дом оспори това. Пекин не е представил никакви доказателства или подробности за своите твърдения, но в сряда заяви, че американски балони са били забелязани над силно защитените региони на Тибет и Синдзян, където Пекин е обвинен в обширни нарушения на човешките права срещу населението.
„Без одобрението на съответните китайски власти те са прелетели незаконно най-малко 10 пъти над териториалното въздушно пространство на Китай, включително над Синцзян, Тибет и други провинции", каза говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен ежедневен брифинг в сряда.
Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман повтори, че твърденията на Китай за американските балони са неверни. „Сега те казаха, че е имало милиони балони от САЩ над Китай. Това абсолютно не е вярно. Няма правителствени балони на САЩ над Китай", каза тя на събитие в института Брукингс във Вашингтон.
Уанг също така обвини правителството на Япония, че прави „неоснователни обвинения", след като сагата накара министерството на отбраната в Токио да анализира отново наблюденията на неидентифицирани въздушни обекти от ноември 2019 г. Министерството обяви късно във вторник, че „нов анализ категорично предполага, че това са били китайски шпионски балони и настоятелно иска правителството на Китай да потвърди фактите".
Уанг заяви „Япония, очерня Китай без никакви солидни доказателства. Китай многократно е споделял информация за непреднамереното навлизане на китайски цивилен безпилотен балон във въздушното пространство на САЩ. Япония трябва да възприеме обективна и справедлива позиция, да гледа по правилния начин на този неочакван инцидент, причинен от форсмажорни обстоятелства, и да спре да следва примера на САЩ в драматизирането му".
Вашингтон добави шест китайски организации към черния списък за износ заради връзки с предполагаемата програма на Пекин за балони за наблюдение.
Уанг нарече санкциите незаконни. „Китай твърдо се противопоставя на това и ще предприеме контрамерки в съответствие със закона срещу съответните американски субекти, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай", каза Уанг, без да уточнява мерките.
Спорът за балона забави усилията на двете страни да се опитат да поправят развалените отношения, въпреки че Джо Байдън, президентът на САЩ, не вярва, че връзките между двете страни са отслабени.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който отложи планираното си пътуване до Пекин заради балона, обмисля да се срещне с главния дипломат на Китай Ван И в Мюнхен тази седмица, казаха източници. Неговият заместник Уенди Шърман каза, че комуникацията с Китай не е спряла, но не даде подробности за бъдещи срещи на високо ниво. „Надяваме се, когато условията имат смисъл, да се видим отново лице в лице. Днес няма съобщения", каза тя.

Станете почитател на Класа