Светът рискува да изпадне в климатичен „порочен кръг“

Светът рискува да изпадне в климатичен „порочен кръг“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Светът е изложен на риск да изпадне в климатичен „порочен кръг", предупреждава доклад на мозъчен тръст. В него се казва, че справянето с ескалиращото въздействие на климатичната криза може да привлече ресурси и да се съсредоточи далеч от усилията за намаляване на въглеродните емисии, правейки ситуацията още по-лоша.
Щетите, причинени от глобалното затопляне по целия свят, са все по-ясни и възстановяването от климатичните бедствия вече струва милиарди долари. Освен това тези бедствия могат да причинят каскадни проблеми, включително водни, хранителни и енергийни кризи, както и увеличена миграция и конфликти, изтощаващи ресурсите на страните.
От Института за изследване на обществената политика (IPPR) и Chatham House казаха, че настоящ пример за въздействието на климатичната криза, усложняващо усилията за намаляване на емисиите и други действия, е дебатът дали да се поддържа повишаването на глобалната температура под международната цел от 1,5C все още е възможно.
Твърдящите, че 1.5C все още е възможно, рискуват да запазят самодоволството, че днешният бавен темп на действие е достатъчен, докато тези, които твърдят, че не е възможно, рискуват да подкрепят фатализма, че малко може да се направи сега, или екстремните подходи като геоинженерството.
Избягването на гибелен порочен кръг или цикъл изисква по-честно приемане от политиците на големите рискове, породени от климатичната криза, казват изследователите, включително задаващата се перспектива за повратни точки и огромния мащаб на икономическата и обществена трансформация, необходима за прекратяване на глобалното затопляне. Това трябва да се съчетае със съсредоточаване върху големите ползи, от действията в областта на климата, и осигуряването на справедливо прилагане на политиките.
„За съжаление навлязохме в нова глава в климатичната и екологична криза. Фалшивата война е към своя край и реалните последствия сега ни поставят пред трудни решения. Ние абсолютно можем да вървим към по-устойчив, по-справедлив свят. Но ключова е способността ни да навигираме през ударите, като същевременно оставаме фокусирани върху управлението на бурята" каза Лори Лейборн, сътрудник в IPPR.
В доклада се казва: „Това е порочен кръг - последиците от климатичната криза привличат вниманието и ресурсите за справяне, с причините, което води до по-високи температури и екологични загуби, които след това създават по-тежки последствия, отклонявайки още повече внимание и ресурси, и така нататък. Може да се окаже, че трябва да се справим едновременно с шока в цените на храните и възраждащия се нативизъм, разигравайки страховете за така наречените климатични бежанци".
Отбелязва се, че например икономиката на Африка вече губи до 15% от БВП годишно поради влошаващите се ефекти от глобалното затопляне, намалявайки средствата, необходими за действия в областта на климата, и подчертава необходимостта от подкрепа от развитите страни, които отделят най-много въглерод диоксид.
По-екологичният транспорт не означава просто преминаване към електрически превозни средства, а по-добър обществен транспорт и преустроени градове, което означава, че хората ще са по-близо до работните места, образованието и здравеопазването, от които се нуждаят. Това от своя страна означава преразглеждане на бюджетите и данъците на местните власти, за да се приложи промяната.
Несправедливостта в политиката за климата може да доведе до обреченост, казва Лейборн, защото ако хората чувстват, че им се налагат непосилни промени, те биха отхвърлили необходимостта от зелен преход.
Боб Уорд от Grantham Research Institute on Climate Change каза: „Този доклад правилно подчертава критичната точка, която сме достигнали, а именно нарастващата вероятност глобалната температура да се покачи с повече от 1,5C. Това не означава, че трябва да изоставим целта. Основната ни цел все още трябва да бъде радикално намаляване на емисиите, за да се опитаме да избегнем нарушаването на 1,5C, но сега трябва да обмислим и какво ще се случи, ако продължим да се проваляме. Това ще означава да трябва да инвестираме в геоинженерни опции като отстраняване на въглеродния диоксид и дори управление на слънчевата радиация. Но това също означава, че ще трябва да харчим много повече за справяне с климатичните щети, което ще затрудни прехода към устойчив, приобщаващ и издръжлив свят."

Станете почитател на Класа