Броят на Японските острови се удвои след ново преброяване

Броят  на Японските острови се удвои след ново преброяване
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Не може да е лесно да се установи броят на островите, разпръснати около площ от повече от 370 000 квадратни километра, в страна, която редовно е подложена на вулканична дейност и екстремно време.
Въпреки че Япония е свидетел на образуването на нови острови и тихото изчезване на още един, географите казват, че официалните статистики, които показват, че се състои от около 6000 острова, са далеч от целта. Използвайки технологията за цифрово картографиране, географите скоро ще обявят, че броят на островите в Япония всъщност е двойно по-голям от признатия по-рано брой.
В първото по рода си проучване от 35 години насам Японският орган за геопространствена информация е отчел общо 14 125 острова – със 7 273 повече, отколкото се смяташе досега.
Правителственият орган, който трябва да публикува констатациите си през следващите няколко седмици, каза, че новата информация е малко вероятно да промени размера на територията или териториалните води на Япония, според агенция Kyodo.
Органът стартира новото проучване след критики, че предишните данни са остарели, което означава, че действителният брой на островите може да бъде драстично по-висок. Депутат от управляващата Либерално-демократическа партия призова за повторно преброяване, като каза в парламента през 2021 г., че „уточняването на броя на островите е национален интерес".
В последното проучване, публикувано през 1987 г. от бреговата охрана, бяха използвани хартиени карти за преброяване на островите - дефинирани като земни маси с обиколка от най-малко 100 метра - което доведе до приетата преди това цифра от 6852.
В най-новото проучване служителите са използвали същия критерий за размер, но са преброили островите, използвайки дигитализирани карти и кръстосано съпоставяне на информацията с минали въздушни снимки и други данни, за да изключат изкуствено рекултивирана земя, каза Киодо.
Някои от 47-те префектури на Япония се състоят от огромен брой острови. Северната префектура Хокайдо – един от четирите основни острова, заедно с Хоншу, Шикоку и Кюшу – има 1473, според новото проучване, докато Нагасаки на югозапад има 1479.

Станете почитател на Класа