Европа реши да помогне на руските петролни продукти

Европа реши да помогне на руските петролни продукти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Европейският съюз се опасяваше, че заради въведения „таван на цените“ на руските петролни продукти ще избухне дизелова криза в самия съюз или дори в целия свят. Затова ЕС побърза да направи редица изключения. Те бяха обявени официално на сайта на Европейската комисия. Какви са тези отстъпки и защо ЕС ги направи?

 

 

ЕС изключи от "тавана на цените" част от руските петролни продукти. Това се съобщава на официалния сайт на ЕК. Първо, те извадиха от „тавана на цените“ петролните продукти, произведени от руски суровини в чужбина от чуждестранни компании.

Второ, „ценовият таван“ не се прилага за продукти, получени чрез смесване на руски нефтопродукти с чуждестранни. „Ако руските петролни продукти се преработват в трета страна чрез смесване с тези, произведени в друга държава, тогава руските петролни продукти вече не се считат за руски и ценовото ограничение не се прилага“, се казва в уебсайта на ЕК.

Така Европа на практика легализира схеми, които вече са формирани от пазара.

По-рано ЕС вече направи подобно уточнение през лятото на 2022 г. в контекста на ембаргото върху петрола и петролните продукти като част от шестия пакет антируски санкции. Сега бяха необходими разяснения като част от въвеждането на таван на цените на руските ресурси, въведен на 5 февруари.

„Още през 2022 г. Индия активно преработваше руски петрол и изпращаше петролни продукти в Европейския съюз и дори в Съединените щати. Сега, във връзка с въвеждането на таван на цените, се уточнява, че нефтопродукти от руски петрол могат не само да се доставят в Европейския съюз, но и да се транспортират без изискването за „таван на цените“, тоест на всяка цена. Това означава, че корабособствениците може да не избягват петролните продукти от Индия“, казва Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност. Турция и Китай също използват тази практика. Изгодно е: да купуват суров петрол от Русия с отстъпка и да продават петролни продукти в Европа и дори в САЩ на пазарни цени.

През януари Индия е доставяла 172 000 барела дизел за Европа дневно, най-много от октомври 2021 г. Други 89 000 барела бензин и дизелово гориво на ден Индия доставя в Ню Йорк. И това е най-високата цифра от почти четири години насам, според анализаторската компания “Кеплер”. Печалбите и влиянието на Индия на световния петролен пазар ще продължат да нарастват тази година.

ЕС прави такива отстъпки за руските петролни продукти преди всичко, за да се спаси от дефицит и дизеловата криза. САЩ се ръководят от абсолютно същите съображения. Западът има нужда от нещо, което да замени руските петролни продукти, които е забранил. Ако разшири тавана на цените над новите доставчици, тогава кризата е неизбежна. За Индия ще бъде неизгодно да продава дизел в Европа и САЩ на цена от 100 долара за барел (това е таванът на цената на дизела), тя ще търси други купувачи.

“Втората история позволява смесването на руски петролни продукти с петрол или петролни продукти от други страни. Такава смес престава да бъде токсична и всеки танкер може да я носи на всяка цена. Няма ограничения за превоз на такава смес”, обяснява Юшков.

„Тази история е интересна с това, че помага на Русия да транспортира петролните си продукти възможно най-достъпно по отношение на обемите. Но, от друга страна, ограничението на доходите ни все още остава“, казва експертът.

Ще е необходим танкер, за да достави руски дизел или мазут до танкера в морето или в пристанището, където нашите стоки ще бъдат смесени с други петролни продукти. И в този промеждутък на доставка попада в „ценовия таван“, обяснява Юшков. Вярно е, че тук може да е замесен т.нар. “сенчест флот”, който се състои от танкери, лоялни към Русия и не спазващи санкциите. Според експерта тези корабособственици, които работят в сивата зона и изключват транспондерите, за да скрият движението на плавателния съд, ще продължат да работят в сивата зона. За тях няма смисъл да променят установен и печеливш бизнес. Може би сега просто няма да им се налага да доставят руски петролни продукти до крайния потребител, а само до „точката на смесване“. Тогава корабът ще може бързо да се върне в руското пристанище за нови количества петролни продукти. Тъй като флотът за доставка на петролни продукти в началото може да не е достатъчен, тази история донякъде ще намали тежестта на този проблем.

Юшков припомня, че такава смес може да бъде доставена в самия Европейски съюз по старите правила като част от разясненията за ембаргото върху петролните продукти. „Там беше посочено, че ако смесвате руски петрол с някакъв друг петрол или с други петролни продукти, трябва да посочите дела на руския и неруския продукт. И само обемът, който не е с руски произход, може да бъде разтоварен в ЕС. И ако не посочите дела на руския петрол, тогава нямате право да разтоварвате нищо. Мисля, че това правило ще продължи да действа“, казва Юшков.

И двете истории спасяват самата Европа. Ще се се намалят рисковете от дизелова криза с дефицит и растящи цени в Европейския съюз. Ще се помогне за задържането на руските петролни продукти на световния пазар. Защото оттеглянето на такъв значим играч като Русия от него ще създаде дефицит и ръст на цените вече на световния пазар. А ЕС, като вносител, ще може до краен предел да изпита всички негативни последици от световната петролна криза.

„По отношение на петрола пазарът вече е възстановен, има размяна на пазари за продажба. Русия навлезе в Азия, а тези, които бяха в Азия, например производителите от Близкия изток, се преместиха в Европа. А при петролните продукти историята е малко по-специфична, пазарите са по-сложни. Европейците явно се притесняваха как ще се развие историята с петролните продукти и каквото и да се случи, а самите те да нямат дефицит на дизел. Затова такива уточнения и изключения”, заключава събеседникът.

 

 

 

Олга Самофалова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа