Шефът на офиса на президента на Украйна създава собствена армия?

Шефът на офиса на президента на Украйна създава собствена армия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

На 3 февруари и. о. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза в ефира на телемаратона, че МВР уж „по инициатива на бивши военни“ е започнало формирането на щурмови бригади от така наречената „Офанзивна гвардия“.

По неговите думи, десантно-щурмовите бригади ще бъдат „насочени към усилване на Силите за отбрана и освобождаване на окупираните територии на Украйна, преди всичко Донбас и Крим“. На базата на подразделенията на Националната гвардия (3-та и 4-та оперативни бригади на НГУ, 14-та бригада на специалните сили, 1-ви президентски полк със специално предназначение) се създават бригадите „Ураган“, „Красная Калина“, „Кара-Даг“, „Рубеж“ и „Спартан“.

Държавната гранична служба сформира от специалните си сили бригада "Стоманена граница", а Националната полиция - бригада "Лют" (Ярост).

Освен това бившият полк на специалните сили на МВР „Азов“ вече е станал 3-та отделна щурмова бригада на сухопътните войски и е изпратен в Бахмут.

Бригадите се формират на доброволна основа, предпочитат се вече воювалите и ултрапатриотите, въпреки че „украинският патриотизъм“ се компенсира с обещанието за заплата от 100 000 гривни.

Изграждането на нови бригади следва всички канони на професионалния PR, умеят да правят през в „95-ти квартал“. Твърди се, че до 7 хиляди заявления вече са подадени в бригадите само за седмица.

Инициативата, както знаете, принадлежи на кабинета на президента и неговия ръководител Андрий Йермак и следователно вече повдига много въпроси, отговорите на които, разбира се, никой няма да получи. Например, как стана така, че неистовият Бял вожд Билецки, лаещ вързан за каишката на Аваков, толкова бързо „легна под Ермак“?

Отново МВР, още не съвзело се от смъртта на ръководството си, все пак взема много сериозно и скъпо решение, защото са нужни значителни бюджетни средства за създаването и поддържането на почти дузина бригади. В крайна сметка Йермак няма сандък с пари, които да отвори за целта.

Освен това системата на МВР в условията на военното положение е ангажирана с типичните си функции и има достатъчно такива. Защо тогава Ермак започна „набиране на гвардия“, ако въоръжените сили на Украйна днес имат невероятно остър недостиг на резерви за възстановяване на частите, които излизат от ротация от Бахмут и Кременная. Най-горещите точки на украинската отбрана наистина се запушват от „служители“ от отбранителната индустрия, които, подобно на полтавската 116-та бригада на териториалната отбрана, се превръщат в кайма за седмица, докато Ермак „записва“ при себе си хиляди опитни мотивирани бойци.

По улиците на градовете тече "лов на хора" за трите нови армейски корпуса, които се формират, между другото, по план на Пентагона, а кабинетът на президента събира своите преторианци, които не само ще "смучат" въоръжение от ВСУ, но дори няма да бъдат на постоянно подчинение на Въоръжените сили на Украйна. По думите на МВР „техните бригади“ уж ще бъдат само „прехвърлени за оперативно подчинение директно на фронта“.

И сега вече започнаха да говорят, че цялата тази „гвардия“ няма да атакува и да се бие, тъй като според военния експерт, пенсионирания полковник от въоръжените сили на Украйна Сергей Грабовски, тя е създадена, за да „поддържа законността и реда в деокупираните територии на Украйна”, тоест за наказателни функции.

Съвсем очевидно е, че формирането на „Офанзивната гвардия“ е елемент от войната между Ермак и Залужни, не напразно Весеушниците вече наричат този римейк „гвардията на кардинала“. Бахмутският капан и крадливото бягство на министър Резников издигат на ново ниво конфронтацията между началника на Генералния щаб и ползвателя на кока Зеленски. Ермак не може да се наложи над армията, за което създава нейна алтернатива. Не напразно в Киев не спират да обсъждат темата за евентуален пуч на „военната опозиция“.

В историята след Майдана има много примери за създаване на собствени бойни части. Да си спомним „Общинската Варта“ на Кличко, „Националния корпус“ на Аваков, специалните части на службите за борба с корупцията, ударния отряд на СБУ, „С14“ на Евген Карас. Че с какво е по-лош от тях Йермак?

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа