Редица страни увеличиха вноса на стоки от Русия

Редица страни увеличиха вноса на стоки от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.12.2022
  • Share:

Франция през август увеличи вноса на стоки от Русия в месечно изражение с една четвърт

 

Редица страни увеличиха вноса на стоки от Русия

 

 

През август Португалия увеличи износа на руски стоки почти десет пъти, Франция — с една четвърт, а Германия си върна първото място в списъка на основните вносители, сочи анализ на РИА Новости на базата на данни от националните статистически служби на страни от ЕС.

Така през февруари обемът на руския внос във Франция е бил на ниво от 1,8 милиарда евро, но след това намаля за пет месеца. През август обаче цифрата се повиши с 25 процента на месечна база до 1,1 милиарда евро.

Други европейски страни също увеличиха доставките, най-вече Португалия, с 9,4 пъти, до 79 млн. евро. Освен това се увеличават покупките на руски стоки от Латвия (44 процента), Австрия (27 процента), Испания (27 процента), Гърция (15 процента) и Словакия (шест процента).

Германия през август си върна званието основен вносител на руски стоки, след като беше изпреварена от Италия през юли, където доставките нараснаха до 2,7 милиарда евро срещу италианските два милиарда. На трето място е Холандия с внос на стойност милиард и половина евро.

Пет страни също увеличиха износа си за Русия през август. Най-много е нараснал показателят в Кипър — 6,7 пъти. Унгария — с 23 процента, Белгия с 19 процента и Германия 13 процента. Литва е увеличила доставките с два процента, до максимума от февруари 292 милиона евро. Най-голямото съкращаване на износа беше в Швеция (с 40 процента), Ирландия и Испания (и двете с 39 процента).
Германия и Италия остават основните доставчици на стоки за Русия: германският износ през август достигна 1,15 милиарда евро, италианският — 462 милиона. Челната тройка се затваря от Полша с доставки на стойност 342 милиона евро.

След началото на руската военна спецоперация в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва, но това провокира поскъпване на горивата и рекордна инфлация в самите САЩ и Европа. Както посочи президентът на Русия Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада, но санкциите нанесоха тежък удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на САЩ и техните съюзници е да влошат живота на милиони хора.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа