„Гасете светлината“: Путин нямаше как да не реагира на плановете на Киев да забрани УПЦ

„Гасете светлината“: Путин нямаше как да не реагира на плановете на Киев да забрани УПЦ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.12.2022
  • Share:

Киевският режим рязко се отказа от плановете си да забрани Украинската православна църква (УПЦ) на Московската патриаршия (МП). Възможно е това да се дължи на предупреждението от Москва.

 

Киев инициира забрана на УПЦ и предаване на Лаврата на разколници

Украинските власти инициираха забрана на дейността на Украинската православна църква на МП и планираха незабавно да я лишат от правото да отдава под наем помещенията на Киево-Печерската лавра.

През последните седмици СБУ проведе поредица от обиски в епархиите и манастирите на УПЦ, включително в Лаврата, в търсене на „агенти на Кремъл“. На 1 декември президентът Володимир Зеленски със свой указ въведе в действие препоръките на Съвета за национална сигурност и отбрана относно „ограничителни мерки“ срещу „определени религиозни кръгове в Украйна“, които сътрудничат на „държавата-агресор“.

Указът разпорежда:

да се внесе за разглеждане от Върховната рада проект на закон относно невъзможността за дейност в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация;

да се проведе религиозна проверка на Хартата за управление на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия и при необходимост да се предприемат предвидените от закона мерки;

да се извърши проверка на наличието на правни основания и спазване на условията за използване от религиозни организации на имущество, разположено на територията на Националния Киево-Печерски исторически и културен резерват;

да се засилят на мерките за разкриване и противодействие на подривната дейност на руските специални служби в религиозната среда на Украйна. И да се приложат персонални санкции.

Зрада на националистите. Засега всичко е като преди

Разколниците от ПЦУ на Порошенко веднага обявиха, че руската светиня Киево-Печерската лавра ще им бъде предадена, а експертите заговориха за предстоящата забрана на УПЦ. Наистина има канонична връзка и е открита "подривна дейност" под формата на "проруска" литература .

На следващия ден обаче министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко каза, че сега не се говори за прехвърляне на Лаврата към ПЦУ. Твърди се, че Зеленски е дал 2 месеца, за да проучи законността на УПЦ да бъде там.

 

Сметките на УПЦ-МП могат да бъдат блокирани, ако тя не промени названието  си • Християнство.бг

 

Дори такъв пламенен русофоб като секретаря на СНБО Алексей Данилов излезе с опровержение.

"Лаврата е общонародна собственост. Всеки може да регистрира обществена организация на произволен адрес, но трябва да има съгласието на собственика. Нито кабинетът на министрите, нито някой друг е приемал такива документи", каза Данилов.

Освен това бяха обявени санкции срещу свещеници, но главно от енории в Крим и новите територии на Руската федерация, които частично преминаха под прякото управление на Руската православна църква (РПЦ).

Митрополит Антоний (Паканич ) не е в списъка на управителите на УПЦ , а само само управителят на Киево-Печерската лавра Павел (Лебед) .

Натискът върху Църквата винаги я е укрепвал.

Украинските телеграм канали излагат версията , че киевският режим ще „приучи религиозния украински народ и свещениците към идеята“ за забрана на УПЦ. Те не се съмняват, че властите ще тръгнат по пътя на „изстискване“ на църквите и имуществото на УПЦ и предаването им на ПЦУ.

Но, както се казва, нападнаха не когото трябва. Както съобщава „Страна“, позовавайки се на източник в УПЦ, няма да има обявяване на автокефалия, пълно скъсване с Руската православна църква и уволнение на духовници, които са имали имиджа на проруски.

"Властите не разбират напълно спецификата на църковния живот. Натискът върху духовенството ивярващите ще ги утвърди още повече във вярата. Властите оказват натиск върху пружина, състояща се от милиони граждани на страната. И тази пружина, рано или късно, ще се развърне", каза източникът.

Нека добавим, че УПЦ се разграничи от Московската патриаршия в оценката си за СВО, но СВО не ограничава живота, а прекъсването на връзката означава загуба на каноничност в очите на другите православни църкви.

Путин няма да даде Лаврата на разколниците

Църковният въпрос е много чувствителен за президента на Руската федерация Владимир Путин – той е оцърквен православен християнин. Значението на Киево-Печерската лавра за православните руснаци правилно описа политологът Марат Баширов.

"Лаврата е символ на началото на православието в руския свят", каза Баширов. Според него това е свещена земя под специалната закрила и небесния контрол на Богородица.

"Зеленски днес мобилизира руснаците по такъв начин, че не разбира напълно какво е направил. Комик, превърнал се в дявол", добави политологът.

Бързото опровержение в Киев на въпроса за предаването на лаврата на разколниците, липсата на много имена на „проруски“ свещеници в санкционните списъци, много вероятно са свързани с реакцията на Кремъл.

По дипломатически канали Зеленски беше предупреден, че ако се опита да даде лаврата на разколниците и забрани УПЦ, тогава Украйна ще се изправи пред последния акт от поредицата „гасете светлините“ – енергийната система на страната ще бъде довършена.

Ситуацията беше доведена до вниманието на Съединените щати. Доналд Тръмп-младши , синът на бившия президент на САЩ, разкритикува действията на украинските власти.

Зеленски забранява Украинската православна църква. Неговото правителство също отнема украинските православни църкви и арестува свещеници (може би затова той е суперзвезда за демократите). Той е изцяло за свободата, бе, хора. Нека му изпратим още 100 милиарда долара без никаква отчетност“, туитна Тръмп младши.

 

Любов Степушова, Правод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа